in

Ny studie visar: Lika mycket bajsbakterier i skägg som i toaletter

skagg1
Thinkstock

Hipsterskägget fortsätter sin framfart, men kanske är det dags att tänka om gällande ansiktsbehåringen? Du kommer i alla fall aldrig se på skägg på samma sätt efter att ha läst det här.

Mer

Mysigt, sexigt och manligt med skägg? Njae, snarare en riktig bakteriehärd. Och inte vilka bakterier som helst: i skäggen frodas nämligen bajsbakterier.

På uppdrag av amerikanska tv-kanalen KOAT i Albuquerque har mikrobiologen John Golobic analyserat ett antal prover från skägg tillhörande frivilliga män på stan. Och resultatet har även fått Golobic själv att höja på ögonbrynen.

– Jag brukar inte bli förvånad, men det här är förvånande, säger han till KOAT.

I de flesta skäggen fanns bakterier som kan hittas på nästan vilken yta som helst, men vissa skägg kunde till och med jämföras med toaletter. I dessa fanns nämligen fekaliebakterier, alltså de som finns i bajs.  

Bakterierna gör dig inte sjuk, men Golobic anser ändå att fynden är något oroande. Om samma koncentration av bakterier skulle hittas i ett vattensystem skulle det behöva stängas ner. Mikrobiologen råder därför till noggrann skäggskrubbning, god handhygien och att sluta pilla i skägget.

(Eller så skulle man bara kunna raka sig… just sayin’ :))

Psst! Du har väl inte missat vårt lyxiga erbjudande? Just nu får du 6 nr av VeckoRevyn + mineralsmink från Pure Mineral för bara 199 kr! Ta del av erbjudandet här!

1