in

Ny studie visar: därför erkänner aldrig din pojkvän att han har fel

fel dragare

Det spelar ingen roll om du till och med bevisar att du har rätt om den där grejen ni argumenterar om, din kille kommer ändå aldrig erkänna att han har fel. Mer

Kommer du ihåg alla diskussioner och argumentationer du haft med killar? Och oavsett hur rätt du haft har de ändå aldrig kunnat ge sig och bara erkänna att de hade fel? Typ att ni tjafsar om vem som faktiskt vann Hockey VM 2001 och du VET att det är Tjeckien, och du kan BEVISA att det är Tjeckien. Men snubben envisas ändå med att det var typ Kanada. Sedan slutar det med att du nästan går därifrån när du inte orkar höra på hur killen inte bara kan erkänna att han hade fel.

Nu finns det tydligen ett svar på varför killar envisas med att ha rätt hela tiden, även när de inte har det.

Forskare från Caltech, Wharton School, Western University och ZRT Laboratory har i en ny studie kommit fram till att de med högre nivåer av testosteron (alltså i huvudsak män) tenderar att tro att de har rätt, även när de har fel, oftare än vad andra gör.

– Vi fann att testosterongruppen var snabbare på att dra förhastade slutsatser på gåtor, där första gissningen ofta brukar vara fel. Testosteronet hindrar antingen den mentala processen av att kolla sitt svar eller ökar den intuitiva känslan av ”jag har definitivt rätt”, säger forskaren Colin Camerer till Science Daily.

För studien använde sig forskare av 243 män som slumpmässigt valdes ut att antingen fick en dos testosterongel eller en placebogel innan de fick göra ett test.

En av frågorna var ett räkneproblem. ”Ett slagträ och en boll kostar 1,10 dollar totalt. Slagträt kostar 1 dollar mer än bollen. Hur mycket kostar bollen)”.

Visst går det fort att tänka att bollen då kostar 10 cent? Så tänkte jag också, men å andra sidan är jag världssämst på matte (fast jag är också snabb med att erkänna det). Men, om du tänker på det svaret en gång extra så inser du ganska snabbt att det svaret är fel. Om det svaret hade stämt hade slagträt bara kostat 90 cent mer än bollen. Det rätta svaret är att bollen kostar 5 cent, och slagträt kostar 1,05 dollar.

Den gruppen som fick testosterongelen var inte direkt stjärnor på det här provet. De fick faktiskt hela 20 procent färre rätta resultat än den gruppen som fick placebogel.

Forskarna märkte också att gruppen som fått testosterongel var mer troliga att ge ett felaktiga svar snabbare och tog längre tid på sig att komma på de rätta svaren.

Forskarna tror att allt detta har att göra med att testosteron ökar självförtroendet hos folk.

– Om du har mer självförtroende, kommer det kännas som om att du har rätt och du kommer inte ha tillräckligt med tvivel på dig själv för att rätta dina misstag, säger Camerer.

Så, nästa gång du hamnar i en argumentation med en snubbe och du vet att du har rätt så vet du i alla fall varför han aldrig bara erkänner att han har totalt helfel.

Skärmavbild 2017-04-28 kl. 8.48.31 fm

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss