in

Ny studie: Vänner är viktigare än familj

vanner dragare

Vänner är bäst – ingen protest! Mer

”Vänner är familj man väljer” säger man ju, och det kan stämma mycket väl. Vänner kan nämligen ha fler fördelar för oss än familj. I två studier som har gjorts av William Chopik vid Michigan State University har han kollat på 280 000 personer och deras vänskaper. Chopik kom fram till att vänskap är superviktigt för oss.

– Vänner blir ännu viktigare för oss när vi blir äldre. Att ha några riktigt goda vänner kan göra en stor skillnad för vår hälsa och välmående. Så det är smart att investera i de vänskaper som gör dig lyckligast, säger han till Time.

Men för att en vänskap verkligen ska få oss att må bra kan det inte bara vara bekanta, utan sådana vänner som finns där i vått och torrt.

– Vänskaper hjälper oss att avvärja ensamhet men är ofta svårare att hålla fast vid under en livstid. Om en vänskap har överlevt många år, så vet du att det borde vara en bra vänskap – en person som du vänder dig till för att gå hjälp och råd från ofta och en person som du vill ha i ditt liv.

I studien kom Chopik fram till att vänner som varit involverade i svåra händelser eller en svår tid i någons liv, så som sjukdom, så värderades den vännen med mer lycka av deltagaren. Chopik säger att vänner har en större påverkan än familj på grund av det val man gör. Familj kan också få oss att känna lycka, såklart, men de personer vi valt att ha runt omkring oss tenderar att vara ett bättre stöd när vi blir äldre.