in

Ny studie: En power nap gör ditt minne fem gånger bättre

tupplur2

Oj, vad många gånger jag har tänkt ”Det här går inte längre”, lagt ifrån mig kurslitteraturen och ställt alarmet på en timme. Om du också gillar att ta en power nap ibland kommer här goda nyheter. En tupplur förbättrar nämligen din förmåga att ta till dig ny information. Mer

Det är forskare vid Saarland Universitet i Tyskland som genomfört studien där deltagarna fick studera 90 ord och 120 ordpar, som till exempel ”mjölk taxi”. En grupp deltagare fick sedan se på en dvd medan den andra gruppen fick ta en power nap. Därefter testades hur väl deltagarna kom ihåg orden och ordparen, skriver Daily Mail.

– Kontrollgruppen, de som tittade på en dvd medan den andra gruppen sov, presterade betydligt sämre när det gällde att komma ihåg ordpar. Minnesförmågan hos de som tog en power nap var precis lika bra som innan de sov, alltså direkt efter inlärningsfasen, säger Dr. Axel Mecklinger som har lett studien.

Forskarna kunde också konstatera att en tupplur på 45 minuter till en timme gör en persons förmåga att ta till sig information hela fem gånger bättre.

– En kort tupplur på kontoret eller i skolan är tillräckligt för att förbättra inlärningsförmågan avsevärt. Överallt där människor befinner sig i en lärande miljö bör vi tänka på de positiva effekterna av sömn, säger Dr. Axel Mecklinger.

Fritt fram att gå och lägga sig alltså! 🙂

Byline Lisa