in

Ny studie: En chokladkaka om dagen kan vara bra för hälsan

Choklad är bra
Thinkstock

Här är veckans bästa nyhet! Att äta 100 gram choklad om dagen kan minska risken för till exempel stroke. Det visar en brittisk studie som undersökt 20 000 britters hälso- och matvanor. Mer

Studien, som har publicerats i British Medical Journal, baseras på uppgifter som finns i det så kallade EPIC Norfolk-registret. Det innehåller fakta om kön, ålder, matvanor, fysiskt aktivitet och rökning. Registret innehåller också information om hur mycket och vilken sorts choklad som personerna äter.

Genom att titta närmare på britternas chokladvanor, och följa dessa under 12 år, kunde forskarna konstatera att de som åt cirka 100 gram choklad om dagen i genomsnitt hade 25 procent lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, rapporterar Sveriges Radio.

Men även om sambandet verkar vara äkta finns det en risk att de hälsofrämjande effekterna beror på helt andra positiva vanor, anser professor Lars Lind, som själv studerar riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar.

– Man kan dra helt fel slutsatser. Man kan till exempel tänka sig att de som äter en hälsosam kost lever hälsosammare på en massa andra sätt också, och att det är det som är den bakomliggande orsaken till en lägre risk, säger han till Sveriges Radio.

För att bevisa sambandet skulle man behöva utföra experiment där en grupp fick äta choklad och en grupp fick vara utan, menar Lars Lind.

Men i väntan på något sådant kan i alla fall jag tänka mig att ta en chokladbit extra, för säkerhets skull 😉

Byline_Lisa