in

Ny studie: du kan inte skylla något på ditt ”fulla jag”

alkohol dragare

Ett dumt sms, tretton samtal till ditt ex 03.30 morgonen och otrohet är några av alla de saker många skyller på alkohol. Nu har det kommit fram att alkohol är helt oskyldig när det gäller hur vi beter oss. Mer

Du vaknar dagen efter och det tar ett par sekunder innan du kommer ihåg att jo, jag dansade visst på bardisken och sjöng högt över hela klubben. Sedan tänker du att alla förstår att du var full, annars hade du ju aldrig gjort så. Eller? Nu visar en ny studie från University of Missouri att vi inte alls kan skylla saker som vi gör på vår fylla. För i motsats till vad många tror så ändrar vi inte alls personlighet när vi druckit alkohol.

Studien innefattade 156 deltagare och leddes av psykologiforskaren Rachel Winograd. Deltagarna fick svara på frågor om hur de tror att deras personlighet är när de är nyktra, och hur de tror att deras personlighet är när de har druckit alkohol.

När deltagarna fick komma in i ett labb delades de upp i grupper med personer de kände. Några fick alkohol, och några fick alkoholfria drycker. De fick sedan genomför uppgifter, lekar och diskussioner som alla var specialdesignade för att visa särskilda personlighetsdrag. Genom aktiviteterna blev deltagarna tillfrågade igen om sig själva medan opartiska observatörer kollade på och bedömde dem utifrån.

Föga förvånande så upplevde de deltagarna som drack alkohol en större förändring hos sig själva i alla de fem huvudsakliga personlighetsdragen, medan de som observerade deltagarna inte gjorde det. De fulla deltagarna rapporterade lägre nivåer av medvetande, de kände att de hade lättare att hålla med om saker, mer öppna för upplevelser och kände sig mer extroverta och emotionellt stabila (what?).

De utomstående observatörerna märkte dock bara att de deltagarna som drack alkohol blev mer extroverta, ingenting annat.

Så kanske kan man skylla den där dansen på bardisken på alkohol ändå, det är väl ändå en ganska extrovert grej att göra?

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här: