in

Forskning slår fast: Äldsta syskonet har högst IQ

syskon

Den förstfödda i en syskonskara tenderar att vara mer extrovert, känner mindre oro och ångest än sina småsyskon och har snäppet högre IQ. Det visar ny amerikansk forskning som gjorts på 263 712 gymnasieelever. Mer

Av gymnasieeleverna var 36,3 procent äldst i sin syskonskara. Forskarna kom fram till att det finns en liten skillnad i personlighet mellan barnen i en familj. Den äldsta är i snitt mer utåtriktad och mindre neurotisk än de yngre familjemedlemmarna.

Skillnaden mellan syskonens IQ är dock väldigt liten – den förstfödde ligger i genomsnitt bara en punkt högre på IQ-skalan än sitt yngre syskon, skriver The Independent.

Forskarna vid University of Illinois, som har genomfört studien, hävdar att upptäckten är statistiskt intressant men meningslös.

– När det gäller personlighetsdrag och hur man rankar dem är en korrelation på 0,02 inte något att notera. Du kommer inte att kunna se det med blotta ögat. Du kommer inte kunna sitta ner med två personer bredvid varandra och lägga märke till skillnader mellan dem. Det är inte märkbart för någon, säger psykologiprofessor Brent Roberts, som är en dem som har lett studien.

Undersökningen är den största som gjorts när det gäller födelseordning och personlighet och har nyligen publicerats i Journal of Research in Personality.

Psst… För er som också är småsyskon (och inte vill lägga vikt vid forskning som till och med forskarna säger är meningslös) kan jag rekommendera den här artikeln om att yngsta syskonet är roligast. Det vet vi ju å andra sidan är helt korrekt 😉