in

Ny statistik visar: Unga mår allt sämre

unga

Det är tufft att vara ung i dag. För 30 år sedan såg ungdomar ljust på framtiden men nu känner de sig mest oroliga och ängsliga.

– För unga är framtiden betydligt mer osäker idag än vad den var 1980, säger Sven Bremberg, docent i socialmedicin vid Karolinska institutet och verksam vid Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radio.

Mer

Det har blivit allt svårare att vara ung i Sverige. Unga mår betydligt sämre i dag jämfört med för 30 år sedan. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån, skriver Sveriges Radio. Allra mest ängsliga och oroliga känner sig personer mellan 16 och 24 år.

– 1980 kunde ju en tjej eller kille efter nian få ett jobb utan något mer än grundskola och få hyggligt betalt, arbetslösheten låg på två tre procent, det avspeglar ju att framtiden är mycket osäkrare idag för unga, säger Sven Bremberg till Sveriges Radio.

För 30 år sedan sa 15 procent av tjejerna i 15-årsåldern att de kände sig nere mer än en gång i veckan. I dag säger nästan 40 procent samma sak. Även killarna mår sämre i dag, för dem har andelen som säger att de känner sig nere mer än en gång i veckan ökat från fem till 15 procent.

Hur ser du på framtiden? Dela gärna med dig av dina tankar och funderingar i kommentarsfältet här nedanför.

sara persson 640