in

Ny forskning visar: JA, Barbie-dockor förstör flickors självbild

Barbie-dockor

Lekte du med Barbie-dockor som liten? Risken är stor att du i så fall fick en skev och osund kroppsuppfattning på köpet. Det visar en ny studie gjord med flickor som lekt med den oanatomiska dockklassikern. Mer

En studie som publicerats i tidskriften Body Image slår fast något vi länge misstänkt – att det inte är hälsosamt för småflickor att leka med traditionella Barbie-dockor, ja, det gäller givetvis alla typer av dockor som ger en felaktigt förskönande bild av hur kvinnokroppen faktiskt ser ut.

I studien delade man in flickor i åldrarna sex till åtta år i två grupper – en som fick leka med Barbie-dockor, och en som fick leka med lite kurvigare så kallade Tracy-dockor (som modellerats efter karaktären Tracy Turnblad i filmen Hairspray). Oavsett om dockorna var fullt påklädda eller bara bar bikini när flickorna lekte med dem så blev resultatet detsamma, det vill säga att de flickor som lekte med Barbie-dockorna efteråt var mer missnöjda med sin egen kropp än dem som lekte med Tracy-dockorna.

Om Barbie funnits på riktigt hade hon tvingats krypa på alla fyra

Detta var såklart inget särskilt överraskande resultat, men nu är det i alla fall bevisat. Den traditionella Barbie-dockan har nämligen kroppsmått som är så felaktiga att om en riktig tjej av kött och blod hade sett ut så, så hade hon varit tvungen att krypa på alla fyra och hade inte orkat bära upp det allt för stora huvudet med den oproportionerligt långa och smala halsen. Lägg till detta alldeles för långa ben, orimligt smala vrister och dito midja. För att inte tala om fötterna som är ”stelopererade” så att Barbie för evigt trippar omkring på tårna eller i högklackat.

barbie-med-ma%cc%8attbandLeksaksföretaget Mattel som tillverkar Barbie-dockorna har till slut tagit till sig av den massiva kritiken som pågått i decennier, och lanserade i våras några nya varianter av Barbie med mer realistiska kroppstyper: en lång, en kort och en kurvig docka. Även olika hud-, ögon- och hårfärger lanserades nyligen, liksom en variant med vanliga fötter (kors i taket!). Verkligen på tiden – Barbie lanserades ju trots allt redan 1959!