in

Nu har vi svaret: Därför rycker du till när man håller på att somna

rycker nar du sover

Hur många gånger i ditt liv har du ryckt till i kroppen när du försöker somna? Ganska många gånger, säkert. Och nu vet vi varför. Mer

Vi har alla varit med om att man håller på att somna, och helt plötsligt rycker hela kroppen till för att man typ drömmer att man hoppar utför ett stup (det kan ju inte bara vara jag?). När det händer, att kroppen rycker till, vaknar man upp och måste börja om igen.

Men varför rycker egentligen kroppen till när vi håller på att somna?

När den ytliga sömnen går över till djupsömn och du går in i REM-sömnen (det är då vi drömmer) blir dina muskler paralyserade. Men! Om du är jättetrött, stressad eller har en väldigt oregelbunden sömn kommer allt bli knas och du går in i REM-sömnen snabbare än vanligt. Och ofta innan din kropp är redo för det.

Professor Gaby Badre, sömnexpert vid The London Clinic, förklarar att du kommer uppleva klara bilder och drömmar, men eftersom dina muskler inte är helt avslappnade kommer din kropp rycka.

– Många oroar sig över det här, men det är helt normalt. Det bästa man kan göra är att försöka ha ett regelbundet sömnschema, säger hon till Daily Mail.

Alltså rycker vi för att vi ofta är så pass trötta från första början, så svaret är ju egentligen att sova mer. Och hur härligt är inte det?