in

Nu gör influencers kläder – så går det till bakom kulisserna

influencer mode

Plötsligt är det som om att varenda influencer provar jobbet som modedesigner för ett tag och gör sin egen klädkollektion. Hur kommer det sig? Och hur mycket pengar tjänar de? Vi tittar närmare på fenomenet! Mer

Från Instagrambilder och blogginlägg i följarnas mobiler, in i deras garderober. De senaste åren har fler och fler influencers fått göra klädkollektioner tillsammans med stora varumärken. Alla från supermodellen Gigi Hadid, som designat kläder för Tommy Hilfiger, till flera av våra svenska influencers har samarbetat med olika företag.

Kenza Zouiten Subosic var en av Sveriges första influencers som designade plagg när hon fick oss alla att gå runt i hennes skinnjackor och skinnbyxor som hon gjorde för Jofama 2009. Och efter Kenza har det rullat på. Den dåvarande bloggaren Elin Kling gjorde en kollektion för H&M 2011. Nu är designsamarbeten med influencers vardagsmat. Awa Santesson Sey, Angelica Blick, Clara Henry, Victoria Törnegren och Elsa Hosk (ja, listan är lång) är bara några av de många svenska kända personer som har fått designa alldeles egna plagg.

Nu har ju både Kenza och Elin Kling egna klädmärken i Ivyrevel och Totême. Kanske kommer fler influencers att starta egna klädmärken i framtiden, vem vet? Det vi vet är i alla fall att influencers är hårdvaluta i modebranschen. Men varför?

Andrea Hedenstedt

”Det har krävts många vändor från skissbordet till prover”

andrea hedenstedt

I oktober fick vi att se resultatet av Andrea Hedenstedts, 21 år, tankar och idéer. I våras kunde man köpa en t-shirt Andrea designat tillsammans med Na-kd som en del av en tävling. Priset om hon vann? Att få göra en egen kollektion.

– Jag vann tyvärr inte, men de tyckte min t-shirt var så fin och den sålde bra, så de ville göra en kollektion tillsammans med mig ändå, säger Andrea.

Vad kan vi vänta oss av din kollektion?

– Det är vardagskläder med en twist. Det är roliga plagg, liksom. Alla plagg går att både klä upp och klä ner, så de passar vid många tillfällen.

Andrea berättar att hon redan från början fick fria händer när hon skulle designa sin kollektion. Hon bestämde vilka sorts plagg hon ville göra och började sedan leta inspiration.

– Jag fick fundera på om jag hade sett en trend eller kanske ett mönster jag gillade. Sedan när jag hade allt klart för mig, fick jag försöka beskriva för teamet jag jobbade med hur jag tänkte med hjälp av bilder, ord och att rita för hand, säger Andrea och fortsätter:

– En sak som var typisk var att jag hade tio inspirationsbilder för varje plagg. Jag gillade materialet på bild ett, halsringningen på bild två, ärmen på bild tre, och så vidare. Sedan fick Na-kd skissa så som de tolkat mina idéer.

För att ett plagg ska bli perfekt har det krävts många vändor ända från skissbordet till prover från fabriken.

– Det var egentligen lite tajt med tid med den här kollektionen, men när vi började arbeta med detta behövde jag bestämma vilken årstid jag ville designa för och det blev en höstkollektion. Det har tagit mycket tid och vi har fått jobba snabbt, säger Andrea.

Var det svårt att göra en klädkollektion?

– Ja. Jag ville ju inte skapa något som redan finns. Jag som inte är designer och har det ögat tycker ju bara att allt ser likadant ut, haha. Jag ville skapa något som var unikt, som kändes som jag. Sedan ska det ju samtidigt ligga i tiden, man vill inte skapa något som var inne för flera månader sedan.

Var det något du ville göra som inte gick?

– Nja, gick och gick. Jag ville från början göra en kjol i army green, men Na-kd berättade att det inte säljer så bra som man kanske tror. Så då fick jag ta den informationen och deras kunskap om det här i tanken och ta ett beslut efter det.

Hur mycket får du betalt för din kollektion?

– Enligt mitt kontrakt får jag inte avslöja det.

Även om Andrea måste vara hemlig med vad hon tjänar på kläderna, så säger hon att hon i alla fall kände sig väldigt stolt och glad när hon fick se den färdiga kollektionen.

– Det var konstigt men jätteroligt!

Skulle du vilja designa mer kläder?

– Absolut. Jag har alltid tyckt att det är roligt med mode. Fast mer vanligt mode, eller vad man ska säga. Inte high fashion. Jag har alltid tyckt att det är intressant med kläder och hur vanliga personer klär sig och utvecklar sin stil. Att ha gjort den här kollektionen med Na-kd, som gör kläder som folk faktiskt vill bära, har varit en dröm som gått i uppfyllelse!

Nicole Falciani

”Jag får inte nämna några summor, det står i kontraktet” 

nicole falciani

Nicole Falciani, 20 år, börjar bli en veteran på att göra egna klädkollektioner, då hon har designat för både Nelly och Bik bok.

Vilken kollektion har du tjänat mest pengar på,
Nelly eller Bik bok?

– Hittills Nelly! Men jag får inte nämna några summor, enligt mitt kontrakt. Av Nelly fick jag provision, och av Bik bok fick jag en fast summa.

För Bik bok gjorde Nicole en studentkollektion som släpptes i våras.

– Vi hade kort tid på oss att göra plaggen, ungefär ett halvår, så vissa material och sådant fick vi stryka direkt. Jag ville bland annat göra en topp med trumpetärmar, men det skulle ta alldeles för lång tid.

Hade du en klar tanke om hur kollektionen
skulle se ut?

– Ja, det hade jag nog. Eftersom temat var studenten var nästintill alla plagg vita. Men jag ville ju samtidigt göra en annorlunda studentkollektion.

Nicole säger att hon var väldigt delaktig i skapandet av plaggen, och att hon var nervös innan hon fick se den klara kollektionen.

– Men det var jätteroligt att få se plaggen för första gången, allting kändes nästan 100 procent rätt på en gång. Det var också kul att fota i plaggen sen.

Skulle du vilja göra fler kollektioner i framtiden?

– Jag skulle jättegärna göra fler kollektioner! Det är verkligen så roligt och det är extra kul när man ser att folk faktiskt bär plaggen. Helst skulle jag vilja designa badkläder och väskor.

Hannalicious

”Jag har varit med och bestämt allt” 

hanna friberg

En influencer som har gjort en klädkollektion är Hanna ”Hannalicious” Friberg, 23 år, som släppte sin första kollektion för Na-kd i maj.

– Det var jag som hörde av mig till dem och sa att jag ville göra en kollektion! De tyckte det lät som en bra idé men sen blev det tyst, så jag hörde av mig igen ett par månader senare. Jag trodde stenhårt på min idé.

Vad för sorts kläder ville du göra?

– Min tanke var att skapa plagg som sitter fint på alla, oavsett hur man ser ut. Jag ville också göra snygga plagg man kunde använda behå under. Jag har alltid haft en stor byst och kände att det saknades på marknaden.

Var det något du hade velat göra men som inte gick?

– Nja, det är klart att man hade velat göra plaggen i bättre material, men då hade de ju blivit dyrare. Jag ville att alla skulle ha möjlighet att köpa mina plagg.

Hur involverad var du i skapelseprocessen?

– Jag har varit med och bestämt allt.

Hur mycket har du tjänat hittills på den här klädkollektionen? 

– Jag tror inte jag får säga det.

Hur var det att se kollektionen för första gången?

– Eftersom jag har jobbat med plaggen så länge kändes det inte så speciellt. Men att se dem på andra gjorde mig verkligen jätteglad. Jag trodde inte kollektionen skulle bli så uppskattad som den blev.

Och nu ska du släppa en till kollektion för Na-kd! Vad kan vi vänta oss?

– Den är mer cool och vågad, men man ser ändå att det är jag som har gjort den.

Så tänker företagen

Bik bok:

”Viktigt att influencern delar våra värderingar”

Sedan 2009 har Bik bok gjort ett 20-tal designsamarbeten, berättar marketing manager Lina Tellström.

– Det viktigaste vid ett samarbete är att profilen känns relevant för vårt varumärke och delar våra värderingar.

Hur mycket pengar tjänar influencern?

– Det kan vi inte kommentera.

Säljer en kollektion av en influencer bättre än en ”vanlig”? 

– Det beror helt på kollektionen, men vi ser generellt sett en snabb genomförsäljning.

Bubbleroom:

”En viktig del i vår marknadsföring”

Bubbleroom gjorde sitt första influencersamarbete 2009, med Blondinbella. Man var enligt marknadschef Tina Malmqvist ”tidigt ute i branschen”. Sen dess har de gjort fyra designsamarbeten. Vad deras influencer tjänar kan Tina däremot inte avslöja.

– Jag förstår att många är nyfikna men jag kan tyvärr inte nämna några siffror.

Varför samarbetar ni med influencers?

– De har trovärdighet hos sina följare vilket höjer förtroendet för kollektionen. Det är en viktig del i vår marknadsföring.

Na-kd:

”Självklart att samarbeta med influencers”

För Na-kd är det självklart att samarbeta med influencers, berättar medgrundaren Magnus Hjörne.

– Influencern får jobba tätt med vårt designteam. Vi designar allt gemensamt från scratch. Det är inte så att vi tar med dem in i vårt showroom där de får välja plagg de tycker om.

Hur lång tid tar det? 

– Det är olika, men fem till sju månader ungefär. Influencern ska älska kollektionen, vi vill inte lansera något innan dess.

Hur mycket tjänar de influencers ni samarbetar med?

– Olika beroende på hur mycket de säljer. Man får en viss procent av det man säljer för. Men jag kan inte nämna några siffror.

Nelly:

”Vi hjälper dem att förverkliga sina drömmar”

För Nelly är det viktigt att personerna de samarbetar med har samma värderingar som företaget, ”sunda ideal och härlig energi”, berättar Nellys marketing manager Caroline Andreasson.

– Vi tycker det är jättekul att göra kollektioner med utvalda influencers för att hjälpa dem att förverkliga sina drömmar. Det driver också försäljning.

Vad tjänar en influencer?

– Det är olika, ofta är det provision på försäljningen. Men det ska vara en aktivitet som samarbetspartnern tjänar bra pengar på, eftersom hon lägger mycket tid på kollektionen.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

gigi hadid pren smink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss