in

Nu finns det en docka med hudsjukdomen vitiligo – ett steg för att bli mer inkluderande

vitiligodoll

Vi vet alla att vi behöver komma bort från det blonda, bystiga barbie-idealet, och hittills har det kommit flera dockor som ska vara ett mer realistiskt alternativ. Nu har det kommit en docka med vitiligo, och vi älskar den! Mer

Tidigare har vi sett dockor med olika kroppsformer, hudfärger och frisyrer. Olika företag och konstnärer har på olika sätt tagit ett steg bort från den klassiska Barbie-dockan och tagit fram leksaker som är mer representativa för hur vi faktiskt ser ut.

Nu har konstnären Kay Black designat ett antal dockor med hudsjukdomen vitiligo, som tar sig i uttryck som vita fläckar på huden. Kollektionen ska vara inspirerad av modellen Winnie Harlow, bland annat känd genom tv-programmet Americas Next Top Model.

Orsaken till att man får sjukdomen är ofta en autoimmun reaktion i kroppen, men det finns olika sorters vitiligo och man vet än så länge väldigt lite om tillståndet.

Ungefär 1 % av Sveriges befolkning har vitiligo, och risken att få det är något större för personer med mörkare hy. Att kalla det en sjukdom kan dock vara lite missledande. Tillståndet är inte farligt, förutom att de vita fläckarna kan vara känsligare för solen än resten av huden.

Kay Black gör porslinsdockor på beställning, och varje docka hon gör är unik. Vi hoppas att hennes verk kan inspirera andra, så att dockor med den här typen av utseende kan flytta in i dockhus världen över!

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.