in

Nu är det bevisat: DÅ blir man vuxen på riktigt

Är det när man flyttar hemifrån? När man blir myndig? Eller kanske när man får sitt första seriösa jobb? Ja, när blir man egentligen vuxen PÅ RIKTIGT? En brittisk studie har tagit reda på svaret – som är 29 år. Mer

I studien, som är gjord på uppdrag av ett försäkringsbolag, har 2000 britter över 18 år fått tycka till om vad de anser gör en person vuxen. Att köpa bostad, få barn och gifta sig toppar listan.

– Undersökningen visar att det människor tycker avgör om man är vuxen är viktiga livshändelser som ger ett vuxenansvar. Fram tills dess, oavsett deras faktiska ålder, uppfattas de fortfarande som ungdomar, kommenterar Frank Furedi, sociolog vid University of Kent, skriver The Independent.

Trots det anger studien en specifik ålder då de flesta känner sig vuxna. Den åldern är 29 år, alltså betydligt senare än de 18 år man är då man blir myndig och juridiskt sett vuxen.

– Fler vuxna än någonsin tidigare väntar med att flytta hemifrån, gifta sig och skaffa barn. Det har en dominoeffekt på hur gamla och ”vuxna” människor faktiskt upplever sig själva vara och det tyder på att den gamla devisen att ”ålder bara är en siffra” faktiskt stämmer, kommenterar Frank Furedi.

Topp 10 vad som enligt studien ger mest vuxenpoäng:

  1. Köpa en egen bostad (64 % anser att detta gör någon vuxen)
  2. Få barn (63 %)
  3. Gifta sig (52 %)
  4. Pensionsspara (29 %)
  5. Vara huslig (22 %)
  6. Skaffa livförsäkring (21 %)
  7. Se fram emot en hemmakväll (21 %)
  8. Pyssla och göra DIY (18 %)
  9. Ha middagsbjudning (18 %)
  10. Ha ett gemensamt bankkonto (17 %)

Psst! Du har väl inte missat att följa VeckoRevyn på Facebook?

sara-persson-640