in

Nora Adin om skeden-i-trosan-tricket: ”Det är viktigt att sprida kunskapen”

Instagramkontot Heder Och Samvete postade för några dagar sen en bild på något som kallas ”Skeden – i – trosan” -tricket. Bilden uppmanar omgivningen att bli mer lyhörda för ungdomar som befinner sig i hotade situationer; såsom tvångsgifte och könsstympning. Vi pratade med en av kontots grundare Nora Adin om hedersförtryck och varför vi måste prata mer om det. Mer

Föreläsaren Nora Adin är en av tre tjejer som tillsammans skapat Instagramkontot Heder Och Samvete, som tar upp frågor kring hedersförtryck i familjerelationer. Nora, Keyna och Shipall fick idén till kontot eftersom de möttes i en gemensam frustration över hur onyanserad debatten kring hedersförtryck var, då den ofta tas upp av personer med rasistiska och islamofobiska värderingar.

– Vi kom fram till att de främsta associationerna till heder var stora termer såsom hedersmord, tvångsgifte och könsstympning. Det sker, men stämmer inte i majoriteten av fallen. Det är viktigt att kunna se nyanser av hedersförtrycket så att fler kan tas på allvar och få hjälp.

Nora förklarar att bilden av en tonårsflicka som könsstympas och gifts bort till en kusin, dels är ett extremfall men också stereotypisk. Både män, kvinnor, trans- och hbtq-perspner drabbas men nämns inte lika ofta.

Något som kontot ofta lyfter är begreppet “vardagsheder” vilket betyder den kontroll och förtryck som sker i vardagen, som är en mycket vanligare typ av heder. Vardagsheder är ett ständigt krav att representera familjen på ett önskvärt sätt och bryts de kraven får de konsekvenser.

— Vårt mål är att skapa en plattform av oss som drabbats till dem som drabbas. Det är dags att vi som faktiskt har erfarenhet av hedersförtryck är med och formar debatten och synen på heder, säger Nora.

En bild som uppmärksammats mycket från kontot de senaste dagarna är bilden på Skeden-i-trosan-tricket.

För Nora, Keyna och Shipall är det viktigt att bilden sprids för att uppmärksamma både omgivningen för hur man blir mer uppmärksam på om något inte står rätt till, men också för att hjälpa de utsatta att diskret ropa på hjälp i de offentliga rummet utan att behöva skrika. I detta fall med en sked i trosan. Genom att plancera ett föremål i metall i trosorna fångar du flygplatspersonalens uppmärksamhet under säkerhetskontrollen om du är påväg ut ur landet mot din vilja, för exempelvis tvångsgifte. Metallföremål ger utslag i kontrollen och kräver då en obligatorisk visitering av personen i ett privat rum, utan föräldrar och utförs av någon med samma kön.

– Det finns en hel del skuld och skam inblandat i en hederskontext och det kan därför vara svårt att be om hjälp. Vår poäng med att sprida ”skeden-i-trosan” är helt enkelt för att nå ut till så många som möjligt som kan riskera att föras ut ur landet mot sin vilja, säger Nora.

Bilden uppkom efter en satsning som Göteborgs stad gör just nu som går ut på att öka uppmärksamheten inom de yrken som kommer i kontakt med ungdomar, till exempel säkerhetsvakter, socialtjänst, lärare och läkare. Genom samarbetet hoppas man kunna förhindra att ungdomar i Göteborg förs ut ur landet för att fostras, giftas bort eller könsstympas. Om minsta misstanke finns ska socialtjänst därför larmas och man ska vara lyhörd för om en ungdom visar förändrat beteende eller uttrycker oro, exempelvis för en familjesemester nu under sommaren.

Just nu får du ett lyxigt kit från Estelle & Thild när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram för inspiration, skratt,

nyheter och tävlingar!