in

Nora Adin om skeden-i-trosan-tricket: ”Det är viktigt att sprida kunskapen”

skeden i trosan tricket

Instagramkontot Heder Och Samvete postade för några dagar sen en bild på något som kallas ”Skeden – i – trosan” -tricket. Bilden uppmanar omgivningen att bli mer lyhörda för ungdomar som befinner sig i hotade situationer; såsom tvångsgifte och könsstympning. Vi pratade med en av kontots grundare Nora Adin om hedersförtryck och varför vi måste prata mer om det. Mer

Föreläsaren Nora Adin är en av tre tjejer som tillsammans skapat Instagramkontot Heder Och Samvete, som tar upp frågor kring hedersförtryck i familjerelationer. Nora, Keyna och Shipall fick idén till kontot eftersom de möttes i en gemensam frustration över hur onyanserad debatten kring hedersförtryck var, då den ofta tas upp av personer med rasistiska och islamofobiska värderingar.

– Vi kom fram till att de främsta associationerna till heder var stora termer såsom hedersmord, tvångsgifte och könsstympning. Det sker, men stämmer inte i majoriteten av fallen. Det är viktigt att kunna se nyanser av hedersförtrycket så att fler kan tas på allvar och få hjälp.

View this post on Instagram

DRABBADE MÄN Hedersstrukturen är patriarkal och har en kod som måste följas. De som inte följer koden drabbas av dess konsekvenser, även män. I veckan kunde vi läsa om ett hedersmord på en far som vägrat avrätta sina döttrar för att de skakat hand med manliga klasskamrater. 🔹 Mäns våld används inte exklusivt mot kvinnor. 🔹 Heder är farligt för alla, precis som patriarkala strukturer är det. Pyramiden som hedersstrukturen vilar på är uppbyggd i en hierarki och är beroende av att alla deltagare i kollektivet utövar kontroll på varandra. Beslutet om hedersmord är sällan eget. Det backas av övriga medlemmar i hierarkin. På samma sätt som bortgifte av män och icke-män backas av övriga medlemmar. Pressen på männen finns och ska inte sopas under mattan. / @noraadin @sshipall

A post shared by Heder och Samvete (@hederochsamvete) on

Nora förklarar att bilden av en tonårsflicka som könsstympas och gifts bort till en kusin, dels är ett extremfall men också stereotypisk. Både män, kvinnor, trans- och hbtq-perspner drabbas men nämns inte lika ofta.

View this post on Instagram

Puberteten började visa sin närvaro, min kropp fick former jag inte förväntade mig. Min kropp skulle skylas för jag var tjej? Tjej, det ordet som minst beskriver mig. Som inte tillhör mig. Jag skulle inte dra till mig uppmärksamhet för jag var tjej. Det började skämtas om att jag blev kvinna när jag fick min första mens. Jag förstod ingenting. Först och främst var jag ett barn. Sen var jag aldrig tjej då och är inte tjej nu, jag förstod heller inte varför dessa absurda normer om att man ska vara på ett visst på grund av att man är tjej ens ska existera? Jag hatade på könsnormer och att tvingas in i ett kön. 🔸 Varje gång jag ifrågasatte deras förväntningar och den könsidentitet de tilldelade mig blev det kaos. Kaos som mynnade ut till att jag var tvungen att be dem om ursäkt och inse att de har rätt, jag har fel. Jag började under tonåren leva under en identitet – skapad för att göra dem nöjda. Men det tog kål på mig, jag kan inte ljuga för mig själv, jag vill inte leva begränsat ? Inte heller vill jag helt och hållet dö. Att vara beroende av människor som förminskar ens existens som skrattar åt en när en försöker göra motstånd är att veta att döden alltid är nära. 🔸 Jag säger till de att jag är icke-binär transperson, jag definierar mig inte inom ramarna för det binära könssystemet " 100 % kille" eller " 100 % tjej" De säger att jag borde sluta hänga med personer som får i mig dessa idéer i huvudet på mig. Vadå trans? Du är tjej. Punkt slut. Bete dig. Jag har fött dig och uppfostrat dig. Jag vet bäst om dig. Var tacksam. 🔸 Jag säger att jag vill x och y. De säger att jag inte borde prata om sånt, de vet mer om mig än vad jag vet om mig själv. De vet det bästa för mig, inte jag. Folk pratar förstår du? Det snackas? Bete dig inte sådär? Vad ska dina småsyskon säga? Och säg inte emot oss, för då blir vi sura och det kan gå riktigt illa för dig. 🔸 Jag tänker på om jag någonsin kommer bli sedd för den jag är i deras ögon. Det enda jag vet är att jag måste fortsätta hålla mig till livlinan. Det är inte över för mig. Än. – SC

A post shared by Heder och Samvete (@hederochsamvete) on

Något som kontot ofta lyfter är begreppet “vardagsheder” vilket betyder den kontroll och förtryck som sker i vardagen, som är en mycket vanligare typ av heder. Vardagsheder är ett ständigt krav att representera familjen på ett önskvärt sätt och bryts de kraven får de konsekvenser.

— Vårt mål är att skapa en plattform av oss som drabbats till dem som drabbas. Det är dags att vi som faktiskt har erfarenhet av hedersförtryck är med och formar debatten och synen på heder, säger Nora.

En bild som uppmärksammats mycket från kontot de senaste dagarna är bilden på Skeden-i-trosan-tricket.

View this post on Instagram

Göteborgs stad har i år satsat på att höja uppmärksamheten hos yrkesverksamma som kommer i kontakt med ungdomar. Satsningen är en mobilisering emellan skola, socialtjänst, sjukvård och flygplatspersonal för att förhindra att ungdomar i Göteborgs Stad förs ut ur landet mot sin vilja i syfte att fostras, giftas bort eller könsstympas. 🔹 Man uppmanar alla till att vara extra lyhörda för barn och ungdomar som uppvisar förändrat beteende eller uttrycker oro inför familjens semesterplaner. Om misstanke finns bör socialtjänst larmas. 🔹 Hjälp även till att sprida ”skeden-i-byxan” tricket; som helt enkelt går ut på att placera ett metallföremål i underkläderna innan en äntrar säkerhetskontroll på flygplatsen. Väktarna kommer då vara obligerade att ta personen in till ett privat rum för visitering ensam och utan varken föräldrar eller sällskap.

A post shared by Heder och Samvete (@hederochsamvete) on

För Nora, Keyna och Shipall är det viktigt att bilden sprids för att uppmärksamma både omgivningen för hur man blir mer uppmärksam på om något inte står rätt till, men också för att hjälpa de utsatta att diskret ropa på hjälp i de offentliga rummet utan att behöva skrika. I detta fall med en sked i trosan. Genom att plancera ett föremål i metall i trosorna fångar du flygplatspersonalens uppmärksamhet under säkerhetskontrollen om du är påväg ut ur landet mot din vilja, för exempelvis tvångsgifte. Metallföremål ger utslag i kontrollen och kräver då en obligatorisk visitering av personen i ett privat rum, utan föräldrar och utförs av någon med samma kön.

– Det finns en hel del skuld och skam inblandat i en hederskontext och det kan därför vara svårt att be om hjälp. Vår poäng med att sprida ”skeden-i-trosan” är helt enkelt för att nå ut till så många som möjligt som kan riskera att föras ut ur landet mot sin vilja, säger Nora.

Bilden uppkom efter en satsning som Göteborgs stad gör just nu som går ut på att öka uppmärksamheten inom de yrken som kommer i kontakt med ungdomar, till exempel säkerhetsvakter, socialtjänst, lärare och läkare. Genom samarbetet hoppas man kunna förhindra att ungdomar i Göteborg förs ut ur landet för att fostras, giftas bort eller könsstympas. Om minsta misstanke finns ska socialtjänst därför larmas och man ska vara lyhörd för om en ungdom visar förändrat beteende eller uttrycker oro, exempelvis för en familjesemester nu under sommaren.

Just nu får du ett lyxigt kit från Estelle & Thild när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram för inspiration, skratt,

nyheter och tävlingar!