in

Ni MÅSTE se Oprah Winfreys tal från Golden Globes-galan

oprah golden globes

Oprah for President! Mer

Inatt gick Golden Globes-galan av stapeln. För 75e gången delades priser ut för insatser i film- och TV-produktioner. Ett prestigefyllt pris som delas ut under galan varje år är Cecil B. DeMille Award, uppkallat efter just Cecil B. DeMille som var en amerikansk regissör och producent. Priset är ett Lifetime Achievement in Motion Pictures-pris. Detta året tilldelades Oprah Winfrey priset – som första svarta kvinna. Och hennes tacktal lämnade nästan inget öga torrt.

Oprah började med att berätta om hur hon som liten flicka satt hemma hos sin mamma 1964 och såg på när Anne Bancroft delade ut årets Oscar för bästa skådespelare.

”Hon öppnade kuvertet och sa fem ord som skrev historia. ”The winner is Sidney Poitier”. Upp på scen kom den mest eleganta mannen jag kommer ihåg. Hans slips var vit, och hans hud var svart, och han hyllades. Jag hade aldrig sett en svart man hyllas på det sättet.”[…]”1982 tilldelades Sidney Cecil B. DeMille-priset här på Golden Globes och det är klart jag tänker på att det just nu kan finnas små flickor som ser mig när jag blir den första svarta kvinnan som tilldelas samma pris. Det är en ära.”

Oprah fortsätter sedan med att tacka människor som hjälpt henne i hennes karriär och funnits vid hennes sida privat, innan hon fortsätter:

”Vad jag vet säkert är att säga sin sanning är det mest kraftfulla verktyget vi har. Och jag är särskilt stolt och inspirerad av alla kvinnor som har känt sig starka nog att säga något och dela med sig av sina personliga upplevelser. Varenda en av oss hyllas tack vare historierna vi berättar, och detta året blir vi berättelsen.”

Oprah syftar såklart på #metoo, som hade en stor inverkan på Golden Globes i år. De flesta som var där, både kvinnor och män, bar svart för att visa att sexuella trakasserier och övergrepp inte ska tolereras och för att visa att de står enade för rättvisa och jämlikhet i alla branscher.

Oprah berättar sedan om Recy Taylor. Taylor blev 1944 bortförd av sex vita, väpnade, män som våldtog henne och lämnade henne med ögonbindel vid sidan an vägen. De hotade med att döda henne om hon berättade för någon vad de gjort. Det rapporterades dock till medborgarrättsrörelsen NAACP (The National Association for the Advancement of Colored People) där Rosa Parks (!) blev ledande utredare av Taylors fall. Männen som utsatt Taylor för det hemska brottet blev dock aldrig fällda. Oprah berättade att Taylor dock gått bort tio dagar innan galan.

”Hon levde som vi alla levt i för många år, i en kultur förstörd av brutalt mäktiga män. Allt för länge har kvinnor inte blivit hörda eller trodda på om de vågat tala sanning om de här männens makt. Men deras tid är slut. Deras tid är slut”.

Se hela Oprahs tal i sin helhet här nedan. Det kommer definitivt gå till historien.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

prenerbjudande happy jankell

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram snap folj oss