in

Margaux Dietz: ”Jag kommer aldrig sluta uppdatera Youtube och bloggen”

Margaux Dietz
Foto: Hanna Hedin

Influencern Margaux Dietz berättar om att vilja göra världen till en bättre plats, vikten av att inte visa upp en fasad av ett perfekt liv på sociala medier och att det knäppaste hon varit med om är att åka ut mot Gunde Svan i en tangoduell i Let’s dance. Mer

– Jag har inga trosor på mig!

Margaux Dietz, 28, kommer till plåtningen med ett stort leende på läpparna och berättar, nästan det första hon gör, att alla hennes underkläder ligger i tvätten och att hon därför behövt gå hemifrån utan trosor. Det märks direkt att Margaux är lika öppen i verkliga livet som hon är på sina sociala medier. Och det borde jag ju anat, över två miljoner människor har trots allt sett henne föda barn. Den 15 maj 2017 lade Margaux upp sin förlossningsvideo på Youtube, och de som inte visste vem hon var innan visste garanterat det efter videons publicering.

– Hur många som helst har ju sett den, det är sjukt men roligt, säger Margaux.

Margaux Dietz: ”Förlossningsvideon är den bästa video jag gjort”

Det var även på BB när Arnold, Margaux son, föddes som hon bestämde sig för att satsa fullt ut på sina egna kanaler.

– Jag tycker själv att förlossningsvideon är den bästa video jag gjort. Att kunna få folk att skratta, gråta och förmedla sådana känslor i en video på 20 minuter är goals. På det sättet är Youtube väldigt coolt och det är det som inspirerar mig.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det absolut roligaste är att jag får vara hur kreativ som helst och att jag sätter mina egna gränser för vad som är roligt. Jag får styra mycket själv, och det gäller att man ska våga och inte vara rädd för att misslyckas.

Vad är det allra bästa med att vara influencer?

– Alla möjligheter man får och det man får uppleva är fantastiskt. Det är så kul att dela med sig av sitt liv och sprida glädje som ett jobb. Jag får leka på jobbet, det är det bästa. Jag leker ofta. Som när jag fyllde år i höstas, då fick jag klä ut mig till en kräfta och göra utmaningar på stan.

Att få folk att skratta eller gråta när de tittar på en video är goals

Vad är det sämsta med att vara influencer?

– Det finns ju helt klart baksidor. Det är många som inte förstår hur mycket jobb som ligger bakom allt. Det krävs mycket, och man är ofta ganska ensam i det.

Tycker du att det fortfarande finns en föreställning om att influencer inte är ett riktigt jobb?

– Ja, men jag tycker att det ändras mer och mer. Nu känns det som att om du frågar en 50-årig kvinna på gatan så vet hon i alla fall vad influencer är för något. För bara ett år sedan hade man behövt förklara. Så jag tycker yrket är mer accepterat men ryktet är halvbra, något jag tycker många av oss inte förtjänar. Vi jobbar hårt. Men det är ett yrke i uppstartsfas och många regler är diffusa.

margaux dietx: jag skulle aldrig vara nakenFoto: Hanna Hedin

Vilken influencer ser du själv upp till?

Isabella Löwengrip. Hon har banat väg för oss alla och gör branschen mer seriös. Hon använder sitt influencerskap till att starta företag, hon verkar vara en bra mamma och hon skäms inte och vågar sticka ut. Något man kanske inte alltid gör i det här landet lagom. Jag ser verkligen upp till Isabella.

Något Margaux och Isabella, bland annat, har gemensamt är att de båda varit med i dansprogrammet Let’s dance.

– Det knäppaste jag varit med om i min karriär är att jag åkte ut mot Gunde Svan i en duell. Om någon sagt till mig när jag var tolv år gammal att jag skulle tävla i tango mot Gunde Svan i ett av Sveriges största underhållningsprogram, hade jag inte trott dem. Det är surrealistiskt. En annan grej som också var knäpp i Let’s dance var att jag hjulade i bikini och klackskor i en bachata, som är typ en förförelsedans. Och jag dansade ju desstuom med någon som inte var min kille. Det var sjukt.

Intervjun pausas när ett cykelbud kommer med trosor som Margaux ringt efter. Hon sätter ett par på huvudet och tar en bild, som hon lägger upp på Instagram.

Margaux Dietz mamma till arnoldVad skulle du absolut aldrig ställa upp på i ditt jobb?

– Allt knäppt skulle jag ju gå med på. Men jag skulle inte vilja vara naken någonstans. Gud, tänk om jag skulle göra det nu? Ingenting är omöjligt som Gunde brukar säga, haha.

Vad är din ambition nu med dina sociala medier?

– Just nu vill jag bara fortsätta som jag gör idag. Jag vill skapa innehåll som kanske chockar lite grann, och engagera mig mer i samhällsfrågor. Framförallt vill jag visa att man kan vara utbildande på Youtube, och inte behöver en vanlig tv-kanal för att vara det. Som när jag gjorde Partitempen och intervjuade alla partiledare, det är det roligaste jag gjort i min karriär.

Margaux Dietz: ”Jag kommer sitta på ålderdomshemmet med min vloggkamera”

Margaux berättar att hon om tio år ser sig själv ha ett stort företag som hjälper andra människor. Hon vill jobba med att göra världen till en bättre plats när det kommer till miljön. Och så ser Margaux sig själv som trebarnsmamma.

– Vem vet, Arnold kanske har en egen kanal då, haha. Som jag känner nu kommer jag aldrig sluta uppdatera mina kanaler. Jag ser verkligen detta som det jag vill göra resten av livet. Jag kommer sitta på ålderdomshemmet med min vloggkamera och visa upp min nya rullator.

margaux dietz kommer aldrig sluta med Youtube eller sin blogg
Foto: Hanna Hedin

”VI ÄR ALLA BARA MÄNNISKOR”

Precis som många av hennes kolleger i influencerbranschen har Margaux främst många tjejer och unga kvinnor som följer henne, och för Margaux är det självklart att hon ser sig själv som en förebild för sina följare.

– Jag vill visa vem jag är och alltid vara mig själv. Jag vill att föräldrar som har barn som tittar på mina kanaler ska tycka att jag har en bra kanal.

Känner du att du har ett ansvar gentemot dina följare?

– Ja, det gör jag. För mig är det superviktigt att inte retuschera mina bilder. Att inte visa en polerad och perfekt yta, för det ser man redan. Jag vill visa att jag också har dåliga dagar. Att allt känns jobbigt ibland, att det finns dagar då jag går runt i mjukisar hela dagen, eller dagar när jag glömmer trosorna hemma. Jag tror på att vara transparent. Vi är ju alla bara människor.

Hur känns det ansvaret?

– Vissa dagar är det jobbigt och det är en stor press. Men så är det för alla på jobbet ibland, även för mig.

Margaux dietz  Foto: Hanna Hedin

Vad gör du när du har en dålig dag?

– Oftast gråter jag och pratar med mamma. Sedan försöker jag genomlida dagen. Det kan hända att jag skriver om det på bloggen, om det är något jag kan skriva om. Jag brukar äta en lång och god middag, och sedan unna mig att ligga i sängen med pyjamas på resten av kvällen. Det konstiga med dåliga dagar är ju att det ofta bara är just dagar. När man sedan somnar är det snart en ny dag.

Tycker du att det är en svår balansgång mellan att visa upp hur livet egentligen ser ut, samtidigt som man ska ha ett fint flöde på Instagram?

– För mig kommer det väldigt naturligt att vilja visa upp det riktiga livet. Jag inspireras av det och därför känns det som det viktigaste att förmedla. Jag vill alltid vara sann mot mig själv och stå 100 procent bakom allt jag lägger upp. För att göra det så vill jag ha ärliga bilder som inte är retuscherade eller helt perfekta. Det finns magasin för det. Jag vill få tjejer och killar att må bättre genom att kliva in i mina kanaler, inte tvärtom. Jag vill inte använda appar för redigering, eftersom jag inte vill inspirera andra att göra det. Det jag vill förmedla är att man ska vara sig själv och älska sig själv.

Finns det något du aldrig skulle lägga upp i dina kanaler?

– Jag skulle aldrig använda mina kanaler för att prata skit om någon annan, jag blir besviken när jag ser att andra gör det.

Margaux Dietz 28 år gammal
Foto: Hanna Hedin

SJÄLVFÖRTROENDE FRÅN SPORTEN

Margaux berättar att hon vågade vara sig själv redan i tidig ålder. Hon brydde sig inte om vad andra tyckte om henne, och mycket av hennes självförtroende fick hon från sporten.

– Jag idrottade mycket. Fotboll och tennis satsade jag på mest, men jag gjorde typ allt. Dansade balett, gick på gympa och ett kort tag spelade jag hockey. Jag tror att det är viktigt att man har en hobby när man är ung, så man kan identifiera sig med det man gillar istället för hur man ser ut. Annars kan nog ens självbild ändras mycket när man är ung och det tror jag är farligt.

Tror du att det är jobbigare att växa upp idag, än hur det var när du växte upp?

– Jag tror att när jag växte upp jämförde jag mig mer med kompisar och de i min närhet. Nu tror jag många jämför sig med vad man tror är perfekta människor på sociala medier.

Nästa generation kommer vara en håll käften-generation

Hur tycker du att tjejer är idag?

– Jag tycker att de är orädda. Jag är väldigt imponerad av dem. Till skillnad från min generation är de mycket tuffare, de är feminister tidigare och de har koll på natur och miljö. De står upp för sig själva och de vet vad som är rätt och fel. De är pålästa och drivna. Det enda jag tror att de saknar, som tidigare generationer kanske haft mer av, är självförtroende. Om vi kan hjälpa dem att bygga upp det kommer nästa generation vara en håll käften-generation. De kommer ta över killarna med hästlängder. De måste bara våga tro på sig själva. Men det är många som mår dåligt, och då är det ju inte så lätt.

Vad tror du vi kan göra för att få unga att må bättre?

– Jag tror att många underskattar den enklaste frågan, ”hur mår du?”. Du måste inte vara en bästa vän för att sätta dig mitt emot en person, titta in i ögonen och fråga det. Det handlar om att vara en bra medmänniska. Vi måste ta hand om varandra.

margaux dietz intervju Foto: Hanna Hedin

MARGAUX DIETZ OM ATT VARA MAMMA

Hur är det att vara mamma?

– Det är det bästa som finns. Vissa dagar är det såklart jobbigt, men varje morgon när jag får det där leendet från Arnold är det värt allting. För mig är det vad livet handlar om.

Vad blev du mest förvånad över
när du blev mamma?

– Att barnet sover ganska mycket i början, eller Arnold gjorde det i alla fall. Det fanns ändå tid att ta hand om sig själv, det trodde jag inte. Och att bebisar är en person redan när de kommer ut, det var coolt.

Hur är Arnold som person?

– Han är spritt språngande galen. Han har mycket energi och sitter aldrig still. Han är alltid glad och omtyckt av alla han träffar.

Vad har du för drömmar och förhoppningar för Arnold?

– Att han blir en snäll person som har fötterna på jorden och förstår vad som är viktigt i livet. Jag hoppas att han vågar följa sina drömmar. Vad det nu är spelar ingen roll, bara han har koll på de andra grejerna.

Foto Hannah Hedin
Styling Annika Norman
Hår och makeup Tove Dalsryd