in

Mår du dåligt? Här är 7 saker du kan göra i vardagen för att må bättre

mar daligt dragare

Livet går upp och ner för alla ibland, men för vissa är det mer ner än upp. Att må dåligt en längre period är såklart riktigt jobbigt, men det finns saker man kan ändra på i sitt liv för att hjälpa sig själv till att må lite bättre. Mer

 1. Var utomhus mycket

  Att regelbundet få vara i solljus är en av de mest effektivt naturliga sätten att må bättre. Att vistas i naturen har visat sig vara bra för att minska stress, lindra ångest och depression, få en på bättre humör och ge känslor av tillfredsställelse. En av anledningarna till att solljus får oss att må bättre är att det ökar nivåerna av serotonin. Serotonin är en kemikalie i kroppen som tros hålla ens humör i balans, vissa tror att för lite serotonin kan vara anledning till depression. Solljus hjälper också till att styra kroppens dygnsrytm som bestämmer om du får en god nattsömn. Att få tillräckligt med sömn är jätteviktigt för att må bra, då sömnbrist är en stor riskfaktor för depression.

 2. Håll en bra kost

  Att äta bra och hälsosamt har många fördelar. Det är såklart bra för den fysiska hälsan att äta bra, men det är också bra för den psykiska hälsan visar forskning. Viss mat stimulerar kroppens produktion av serotonin, till exempel ägg, mat som innehåller mycket omega-3 fetter (bland annat lax), nyttiga fetter så som kokos- eller linfröolja, och körsbär.

 3. Motionera och träna

  Träning är i alla former är bra för att bättra på humöret. Till exempel kan styrketräning lindra symptom på ångest och depression. För vissa kan det också vara skönt att ha ett träningsmål, då det boostar självförtroendet när man når det.

 4. Meditera

  Mindfulness-övningar som yoga och meditation kan minska produktionen av stresshormon i kroppen, förbättra humöret och minska symptom på depression. Detta är delvis för att mindfulness-övningar boostar kroppens produktion av serotonin och GABA, en signalsubstans som främjar en känsla av lugn.

 5. Sätt upp mål

  Att sätta och uppnå mål kan faktiskt hjälpa en skynda på processen för att må bättre, även om det kanske inte direkt är det man tänker på om man mår dåligt. Att uppnå ett mål bygger på ens självförtroende, vilket alltid är en humörhöjare. Man kan sätta stora mål eller små mål (eller både och), det väljer man själv.

 6. Jobba med tacksamhet

  En tacksam attityd hjälper till med självkänslan, förbättrar ens relationer, minskar negativa känslor och boostar glädje-känslor. Att öva på att vara tacksam är jätteenkelt. Skriv ner tre saker varje dag som du är tacksam för, stort som smått.

 7. Prata med någon

  Genom att prata med en terapeut, eller någon i din närhet om det passar dig bättre, är ett effektivt sätt att komma underfund med vad det är som gör att du mår dåligt. Du kan bearbeta gamla jobbiga händelser och det blir lättare att sikta framåt.

Känner du att det inte hjälper med bara dessa naturliga hjälpmedel utan tror att du behöver medicinsk hjälp för att må bättre? Uppsök då en läkare som kan hjälpa dig.

Vill du prata med någon? Om du är under 18 år kan du ringa Bris, 116 111. Om du är över 18 år kan ringa Hjälplinjen, 0771-22 00 60.

Tack Elite daily för inspo till denna listan.

Just nu får du ett lyxigt kit från Estelle & Thild när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram för inspiration, skratt,

nyheter och tävlingar!