in

Vilken är din månadssten? Här är vad den betyder

vilken är din månadssten
Bild: Krystal Ng / Unsplash

En topas som hindrar folk från att skvallra bakom din rygg eller en peridot under huvudkudden för att hålla mardrömmarna borta? Ta reda på vad din månadssten betyder för dig! Mer

Vad är en månadssten?

Enkelt förklarat är en månadssten, precis som det låter, en särskild sten som hör ihop med en viss månad. Men för att göra det hela lite extra komplicerat kan det finnas flera stenar som tillhör samma månad. Dessutom finns det zodiakstenar som istället parar ihop ditt stjärntecken med helt andra stenar. Men låt oss, för enkelhetens skull, nu bara hålla oss till månadsstenar.

En sak har stenarna i alla fall gemensamt – de bär på helande och magiska krafter. Eller okej, det kanske ska läsas med en nypa salt! Men för dig som inte är allt för skeptisk kommer här en beskrivning av vad din månadssten skulle kunna betyda för dig.

Månadssten i januari: granat

månadssten januari: granat
Bildern har ändrats. Originalbild: Teravolt (talk) / Wikimediacommons

Det kanske har blivit dags att lämna de där skuldkänslorna bakom dig? Med granaten vid din sida är de snart ett minne blott! Och visst är det ett passande namn för en sten som ser ut som en granatäppelkärna? För alla som är födda i januari sägs granaten dessutom vara extra bra för reproduktions- och menstruationshälsan.

Om du känner dig nere kan den här stenen lätta upp ditt humör och för länge sedan trodde man dessutom att granaten kunde lugna ett argt hjärta. Oklart om det fortfarande gäller, men kanske värt ett försök om humörsvängningarna blir för svåra att hantera!

Månadssten i februari: ametist

Själva ordet ametist kommer från grekiskans ”amethystos” som betyder ”ett botemedel mot berusning” och då kanske du kan ana vart vi är på väg! Är du född i februari och känner att du behöver bli kvitt ett beroende så är det här stenen för dig – ametisten sägs nämligen skydda mot gifter, beroende och begär.

Känner du att ditt liv har varit lite väl obalanserat den senaste tiden? Du kanske har sovit för lite eller också har ditt hem och ditt inre varit lite upp och ner? Om vi säger såhär, det är otroligt passande att det finns en del februari-barn som är födda i fiskarnas tecken. Ametisten påstås nämligen ha lugnande egenskaper. Den kan lindra sorg och dessutom skärpa ditt sinne (vilket i och för sig är bra för personer födda både i vattumannens och fiskarnas tecken – som båda har lätt att sväva iväg!)

Månadssten i mars: akvamarin

En personlig favorit! Akvamarinen är stenen för dig som behöver lämna något bakom dig. Om du har svårt för att uttrycka dina känslor eller behöver bearbeta något sägs den här stenen vara extra bra att ha nära dig. Den kan också minska stress och motverka ilska.

Ordet akvamarin kommer från latin och betyder ”havsvatten” och för länge sedan trodde man att stenen hade helande krafter om den blandades med vatten. Den som drack vattnet kunde exempelvis bli botad från både magbesvär och hjärtproblem. Jag ifrågasätter starkt den metoden, men akvamarinen är i alla fall väldigt vacker att titta på.

Månadssten i april: diamant

Det kanske inte är en slump att den mest romantiska stenen tillhör just den mest romantiska vår-månaden? Ett som är säkert är att diamonds are forever, men det ryktas faktiskt också om att diamanten står för evig kärlek. Den sägs ge mod och styrka till den som har diamanten nära sig, och dessutom sägs den förstärka de känslor som personen i fråga redan har (vilket i och för sig kan vara både positivt och negativt).

Månadssten i maj: smaragd

månadssten maj: smaragd
Bilden har ändrats. Originalbild: DonGuennie / Wikimedia Commons

Om du önskar övernaturliga krafter kan du nu sluta leta. Smaragden sägs nämligen kunna ge dig förmågan att se in i framtiden (om du lägger stenen under tungan, det vill säga). Dessutom påstås den göra dig mer intelligent och klarsynt. Det ryktas även om att personer som har smaragden som månadssten och bär den nära sig kan avslöja falska människor, återuppliva passionen i relationer och stärka självkänslan när den dalar.

Månadssten i juni: månsten och pärla (och alexandrit!)

Det räckte inte med en eller två, utan personer födda i juni ska tydligen få tre månadsstenar? Främst verkar det vara två som gäller, pärlan och månstenen. Båda två står för lugn, stillhet och acceptans. Pärlan sägs fånga upp energier och bär både tunga och lätta känslor åt dig. Med andra ord, en räddare i nöden! Månstenen har en beskyddande kraft och vägleder dig när allt känns mörkt.

Månadssten i juli: rubin

månadssten juli rubin
Bilden har ändrats. Originalbild: DonGuennie / Wikimedia Commons

Ädelstenarnas Cristina Yang! Det sägs nämligen att en rubin kan laga ett trasigt hjärta. Rubinen förknippas med kärlek och passion och för alla som är födda i juli rekommenderas det att bära stenen nära hjärtat. Stenen kommer då kunna förbättra dina relationer, och det finns väl ingen som kan tacka nej till det, eller?

Månadssten i augusti: peridot

Det sägs att mardrömmar motverkas på bästa sätt genom att sova med en peridot under kudden, och jag kan inte komma på någonting som skulle vara mer effektivt? Stenen sägs även kunna minska stress och locka till sig positiva energier. Med andra ord är det här en riktig tur-sten som dessutom beskyddar dig.

Månadssten i september: safir

Safiren är en sten för dig som söker efter lite mer ärlighet i ditt liv. Den är dessutom en riktig kärlekssten! Ädelstenen står också för trofasthet och för länge sedan påstods den dessutom kunna skydda bäraren från ondska.

Månadssten i oktober: opal (och turmalin!)

Även oktobermånad har fler än en sten, men det verkar framför allt vara opalen som gäller. Behöver ditt självförtroende en liten boost är det här stenen för dig. Opalen sägs dessutom kunna läka känslomässiga sår. Precis som pärlan drar den till sig energier och kan förstärka stämningar i ett rum (vilket kan vara både på gott och ont).

Månadssten i november: topas (och citrin!)

månsten november topas citrin
Bilden har ändrats. Originalbild: Pithecanthropus4152 / Wikimedia commons

Topasen, som bland annat står för kärlek och tillgivenhet, är en minst sagt välbehövlig sten för alla novemberbarn som är födda i skorpionens tecken. Jag vet, det känns som att alla konstant pratar och skvallrar bakom din rygg – men här har du botemedlet. Topasen sägs kunna skydda dig från skvaller, och om någon (mot förmodan) ändå skulle prata skit bakom din rygg kan den här stenen skydda dig från konsekvenserna av det.

Månadssten i december: turkos (och tanzanit!)

Den mest lyckosamma stenen av alla! För länge sedan trodde man att turkosen kunde hindra en från att ramla eller utsättas för olika skador. Stenen påstås vara beskyddande, bringa rikedom och vara en evig källa till tur. Helt klart en sten för alla splittrade skyttar födda i december att utnyttja till max!

Tack Cosmopolitan för artikel-inspo!

Källa: American national association of jewelers