in

Som barn bad hon till Gud om att få vakna vit – se Oscarsvinnarens hyllade tal om skönhet

puff lupita

”Jag skulle just till att köpa blekningskräm för min hy – när du dök upp på världskartan och räddade mig.” Så börjar ett brev till Oscarsvinnaren Lupita Nyong’o, som vet hur det känns att vara ung, mörk och tro att vitt är det enda vackra.

Mer

Lupita Nyong’o, 31, slog igenom stort i år när hon vann pris för bästa kvinnliga biroll för sin tolkning av den förslavade kvinnan Patsy i ”12 years a slave” – som också vann pris för bästa film.

lupita 15

Källa

När hon nu i veckan talade vid ”Black Women in Hollywood Awards” var det många som berördes.

Hon läste ur ett brev från en flicka som, liksom  hon själv, växte upp med tron att ingen skulle se henne som vacker på grund av hennes mörka hy.

Som barn bad Lupita till Gud om att bli ljusare, men möttes varje morgon av samma besvikelse i spegeln.

1. ”Jag satte på tv:n och såg bara blek hy. Jag blev retad och hånad för min nattsvarta hud.”

Lupita Nyong'o

Hon berättade hur mamma var den enda som sade att Lupita var vacker. Men det såg inte de andra, ”de som spelade någon roll”.

2. ”Min mor brukade säga: Du kan inte äta skönhet. Den ger dig ingen näring.”

Lupita Nyong'o

När Lupita i tonåren, i mitten på 90-talet, såg supermodellen Alek Wek på tv såg hon också sig själv på ett nytt sätt.

Alek Wek

Källa

3. ”Till och med Oprah sade att hon var vacker… och då är det ju fakta.”

Lupita Nyong'o

4. ”Efter en tid började jag inse att skönhet inte är något jag kan skaffa eller konsumera, det är något jag behöver vara.”

Lupita Nyong'o

5. ”Tillslut förstod jag vad mamma menade … Du kan inte förlita dig på hur du ser ut för att överleva. Det som verkligen när oss, det som är fundamentalt vackert, är medmänsklighet, mot dig själv och dem runt dig.”

Lupita Nyong'o

Det var just den mänskligheten och inre glöden som den verkligea förlagan till hennes rollfigur Patsy hade, menar Lupita, vilket gör att hennes historia nu lever vidare i film och böcker.

6. ”Vi minns skönheten i hennes själ…”

Lupita Nyong'o

… långt efter det att hennes kropps skönhet tynat bort.”

Lupita Nyong'o

7. ”Jag hoppas att min närvaro på era skärmar och i era tidningar kan leda dig, unga flicka, på en liknande resa. Att du känner att din yttre skönhet bekräftas, men också kan ta tag i den djupare frågan om att vara vacker inuti. I den skönheten finns inga färgnyanser.”