in

Listan över jobben som spås vara helt datorstyrda inom 20 år (nr 1 är nog inte vad du väntar dig)

dragarbild jobb

Funderar du på vilket yrke du ska välja? Då kan det vara värt att läsa vidare. Här är nämligen listan över de yrken som spås vara helt digitaliserade inom 20 år.

Mer

fotomodelley yrke forsvinna

I en ny rapport har man kikat på yrken som tros vara helt och hållet digitaliserade inom loppet av 20 års tid. Några av de yrkesgrupper som man spår kommer drabbas hårdast är anställda inom kassahantering, montörer, bokföring/redovisning och kontorspersonal i största allmänhet. Detta för att många av arbetsuppgifterna lika gärna skulle kunna genomföras av robotar och datorer. Att vissa av yrkena på den här listan är med förvånar ju knappast någon, men att modellyrket toppar listan över de som är troligast att försvinna – för att ersättas av virtuella modeller – har flera reagerat på.

Virtuella modeller med exakt likadana kroppar är inget nytt och flera stora företag använder sig redan av det. Virtuella modeller är nämligen ett effektivt sätt att sänka kostnader och att snabbre få ut kläderna i nätshopparna. Du slipper styla, plåta och retsuchera.

2011 lanserade H&M en underklädeskollektion presenterad med virtuella modeller och kritiken som kom då handlade framför allt om att kroppsfixeringen blir ännu värre när det bara finns en perfekt, digital kropp. Till sitt försvar sa H&M att de virtuella modellerna flyttar fokus från kropparna till kläderna.

Vad tycker du? Är öppet virtuella modeller bättre än retuscherade vanliga modeller?

fotomodell yrke forsvinna2Samma kropp – olika ansikte, hudton och underkläder. Är detta framtidens modell?

Här är hela listan:

20140616 172550 62750298

linnea isaksson byline 2