in

Kvinnor borde få betald ledighet när de har mens enligt ledande läkare

menvark

Kvinnor som lider av sin mens borde ha rätt till betald ledighet, menar Gedis Grudzinskas, framstående forskare inom fertilitet och obstetrik. Något som inte ska ses som sjukskrivning, utan snarare på samma sätt som man ser på mammaledighet.

Mer

Kramp, trötthet, illamående och allmän depp är inte direkt ovanligt för oss tjejer en gång i månaden. Däremot förväntas vi prestera som vanligt på jobbet. Något som professor Gedis Grudzinskas vill ändra på. Han föreslår betald ledighet för kvinnor som lider av sin menstruation. Han tror att det kommer att peppa kvinnors motivation och produktivitet.

Gedis som är specialiserad inom gynekologi och fertilitet menar att det är en kamp för många kvinnor att ta sig till jobbet och prestera när de har mens och att de då upplever att de inte gör ett bra jobb.

– När du känner så är det svårare att prestera och det är något som arbetsgivare borde ta till sig, menar Gedis.

Han föreslår att kvinnor ska kunna vara lediga en till tre dagar i månaden och då inte som en vanlig sjukskrivning. Det ska snarare ses på samma sätt som man ser på mammaledighet och ska inte påverka karriärutveckling eller din tjänst.

– Det är trots allt ingen sjukdom, menar Gedis.

Att vara ledig under mensen är redan etablerat i ett par länder i Asien, bland annat i Japan och Indonesien. Något som infördes redan under 20-talet när många unga kvinnor jobbade under svåra arbetsförhållanden på fabriker, där det saknades rena toaletter. Nu diskuteras förslaget i Kanada.

Och hur ställer sig då Gedis till de män som ifrågasätter att kvinnor ska kunna få upp 36 dagar med betald ledighet extra per år?

– Det är inte män som går igenom graviditeter, eventuella IVF:er och förlossning. Män behöver bara vara förstående, säger han.

Vad tycker du? Betald ledighet under dagar när mensen är som värst, eller inte?

Källa: http://www.dailymail.co.uk

byline linnea 3