in

Lärarens experiment visar på hur viktigt jämställdhet är (och elevernas reaktion är oslagbar)

experiment jacc88mstacc88lldhet

Läraren Nicholas Ferroni bestämde sig för att göra ett experiment för att få sina elever att förstå vikten av jämställdhet – och han lyckades så jäkla bra. Mer

Nicholas Ferroni är historielärare på Union High School i New Jersey, USA. Han vet hur viktigt det är med jämställdhet, och särskilt inom politiken. Men han ville också få sina elever att förstå det, och bestämde sig därför för att göra ett experiment.

Under en lektion delade han in sina elever i en grupp som bestod av 80 procent tjejer och 20 procent killar. Procentsatserna motsvarar fördelningen i amerikanska kongressen, där 80 procent av de som har makten är män och bara 20 procent är kvinnor. Nicholas Ferroni gjorde alltså precis tvärtom.

Efter uppdelningen fick eleverna rösta kring olika förslag som läraren läste upp. Till exempel blev de tillfrågade om de tyckte att tjejerna på skolan skulle ha rabatt i cafeterian eftersom kvinnor tjänar mindre och huruvida alla killar skulle få ha sina skåp på våning 2 istället för våning 1, för att tjejerna skulle få vara ifred mellan lektionerna och slippa risken att bli utsatta för sexuella trakasserier.

Tjejerna vann – killarna tyckte det var orättvist

Samtliga omröstningar slutade med att tjejerna, som ju utgjorde 80 procent av de tillfrågade, vann. Killarna i klassen var inte sena med att reagera på det orättvisa i att tjejerna var många fler och kunde rösta till sin fördel – vilket var precis den reaktionen läraren var ute efter.

När han förklarade experimentet för eleverna var det många som hajade till – och förstod hans idé.

– I kongressen bestämmer 80 procent män vad kvinnor ska göra med sina kroppar, säger Nicholas Ferroni till sina elever.

Efter experimentet intervjuas killarna i klassen om det som just hände och man kan se att det verkligen har fått dem att tänka till. Så underbart!
I Sverige är 44 procent kvinnor, hurra! Men bolagsstyrelserna, som även de har stor makt, är fortsatt dominerade av män. I dag är bara 32 procent av bolagsledamöterna kvinnor. Så vi i Sverige har också lite att jobba på!

Se hela videon här: