in

Lägg upp ett rött kryss i dina sociala medier idag – vi förklarar varför

kors dragare

Har en massa röda kryss dykt upp i dina sociala medier? Bra. Ändra din profilbild du också. Mer

Idag, torsdag, ”Shine A Light On Slavery Day”, och för att uppmärksamma det kan man lägga upp röda kryss i sina sociala medier. Ändra profilbild på Facebook, lägga upp en rött kryss i sitt Instagram-flöde eller lägga upp ett rött kryss i sin Snap-story. Allt i från medlemmar i USAs kongress till kändisar som Ashton Kutcher kommer delta.

Dagen har funnits i fem år och vill öka medvetenheten om slaveri och trafficking som fortfarande pågår världen över. För två år sedan införde senatorn Bob Corker en officiell lagstiftning för att ta itu med frågan, och i samband med det gick han också ut med faktan att ”mer än 27 miljoner människor, många av dem kvinnor och barn, lider under tvångsarbete och sexuellt slaveri i över 165 länder runtom i världen, inkluderat vårt eget” (USA, reds. anm.), skriver Refinery29. Enligt Corker är det den högsta siffran i världens historia.

För att vara med och uppmärksamma ”Shine A Light On Slavery Day” kan du gå in på hemsidan för End It-kampanjen och ladda ner det röda krysset som du sedan kan lägga upp någonstans i dina sociala medier. Dagens officiella hashtags är #EndSlaveryAct och #EndItMovement.

Att lägga upp ett rött kors kryss sociala medier betyder som vi vet inte att ett traffickingoffer kommer bli fri, men det hjälper att göra folk uppmärksamma på att detta händer i världen.