in

Kvinnor delar med sig av sina abortupplevelser – vill minska stigmat

kvinnor abort

Utställningen ”My body, my life” vill minska stigmat kring abort. Mer

Den här artikeln publicerades första gången i november 2017. Utställningen finns inte längre, men ämnet och bilderna är mer aktuella än någonsin. 

I utställningen ”My body, my life” delar kvinnor med sig av sina historier om varför de valde att genomföra en abort. De hoppas att en större förståelse för deras val och anledningarna till det kan hjälpa att tackla stigmat kring abort.

Utställningen består av tröjor som är tryckta med kvinnors berättelser om deras abort. Lesley Hoggart vid Open University, och Imogen Goold, docent i juridik vid Oxford University, var de som samlade ihop alla historier och skapade utställningen för att bland annat visa den stora variationen av kvinnor som gör abort.

– Vi har dessa stereotypiska tankar om att det bara är yngre kvinnor som genomgår aborter, men det finns ett stort spann. Från tjejer som är i tidiga tonåren, till kvinnor i medelåldern som tror att de går igenom klimakteriet. Jag ville verkligen att det skulle komma fram, säger Goold till BuzzFeed.

abort1
Bildkälla: My body, my life
abort2
Bildkälla: My body, my life

– Många kvinnor som blir gravida använder något sorts preventivmedel. Sådana typer av fakta hjälper oss att förstå varför kvinnor behöver genomgå en abort. Jag vill särskilt få folk att förstå att det inte handlar om lathet, eller att kvinnorna borde ansträngt sig mer för att inte bli gravida, eller att det är deras fel. Ibland är livet komplicerat, fortsätter Goold.

abort3
Bildkälla: My body, my life
abort4
Bildkälla: My body, my life

Goold berättar att både kvinnor som är för och emot abort är representerade i utställningen.

– Vissa kvinnor är glada över sin abort, vissa ångrar det och andra är delade. Vi ville inte bara ha en inriktning, det ska handla om det faktum att aborter är komplicerade, och för att förstå det måste vi förstå många olika upplevelser som kvinnor berättat.

abort5
Bildkälla: My body, my life
abort6
Bildkälla: My body, my life

Under en tidigare version av utställningen märkte Goold att flera av besökarna började prata om abort.

– Det var kvinnor som pratade med oss, som pratade med deras vänner, men också kvinnor som pratade med främlingar, vilket var jättebra. Vad jag har märkt i konversationer med kvinnor är att om du berättar din historia, så börjar fler kvinnor dela med sig av sina också, säger Goold.

Goold hoppas att en ökad öppenhet kring abort ska räcka en lång väg för att minska stigmat, då abort ofta får kvinnor att känna skam eller skuld.