in

Kreditkort med cashback

EFJQBZC

Många kreditkort har så kallade bonus eller rewardprogram där du genom att använda kortet samlar in bonuspoäng. När bonuspoängen kan betalas ut kontant till kortkontot eller annat konto kallas det för cashback. I denna artikel ger vi råd om hur du ska bära dig åt för att få ut det mesta möjliga av ett kreditkort med cashback. Vi tipsar också om vad vi anser vara marknadens bästa kreditkort med cashback.
Mer

Hur fungerar cashback?

Cashback är en typ av bonus och innebär som namnet antyder att du får pengar tillbaka när du handlar och betalar med ditt kreditkort. Fördelen med bonus att få ut bonusen i form av cashback jämfört med till exempel värdecheckar eller presentkort är att du kan använda den för att köpa precis vad som helst i vilken butik du vill. Det finns inte heller någon risk att du råkar glömma använda din cashback när du betalar i kassan, något som annars är lätt hänt med presentkort eller värdecheckar.

Oftast betalas cashbacken ut direkt till ditt kortkonto där den dras av på nästa faktura. Hos en del kort kan utbetalning ske när helst du önskar medan andra endast har utbetalning vid bestämda tidpunkter eller när du nått upp i ett visst belopp. En mer ovanlig variant är att cashbacken betalas ut till ett annat bankkonto.

Att samla in cashback

Hur cashbacken samlas in är lite olika för olika kort. Ett vanligt exempel är att alla köp genererar en bonus som motsvarar viss procent av köpesumman; till exempel 0,5%. Handlar du något för 1000 kronor får du då 5 kronor tillbaka, oavsett var eller vad du handlat. Andra kort har olika nivåer av cashback i olika butiker. Oftast beror detta på att kortet ges ut i samarbete med en viss butikskedja och man vill då premiera köp hos samarbetspartnern.

Vanligtvis får man ingen cashback om man använder kortet till bankomatuttag, för att betala räkningar eller föra över pengar till andra bankkonton. Och även om ”alla” köp ger cashback brukar det också finnas undantag. De flesta kort ger ingen bonus om du spelar på onlinecasinon eller om du köper utländsk valuta. Det brukar också finnas begräsningar när det gäller köp hos konkurrenter, till exempel ger Shells kreditkort ingen bonus när du tankar hos Circle K och Bank Norwegians kreditkort ger ingen bonus på flygbiljetter du köper hos andra bolag än Norwegian Air.

Optimera din kortanvändning för att spara pengar

För att maximera din intjänade cashback finns olika strategier att använda. Här är våra bästa tips:

Olika kort för olika tillfällen: Som nämnts ovan finns kort som ger samma cashback överallt och kort som ger extra mycket cashback i vissa butiker. Detta ska du givetvis utnyttja. Till exempel har både Ica och Coop kort som ger bonus vid köp i deras butiker. Använd ett sådant kort till hushållets matinköp och ett kort som ger bonus överallt till övriga inköp.

Håll koll på begränsningar: De flesta kort med cashback har en maxgräns för hur mycket cashback du kan få per år. När du uppnått denna får du ingen mer cashback när du betalar med kortet, Håll koll på vad gränsen är och använd flera kort för att undvika att komma över den.

Undvik betalappar: Genom att betala dina onlineköp direkt med kortet i stället för Klarna eller andra betaltjänster ökar du din bonus. Du får dessutom alla dina köp samlade på kortfakturan i stället för på flera olika fakturor.

Betala dina prenumerationer med kortet: Idag lägger de flesta hushåll en hel del pengar på olika abonnemang och prenumerationer, till exempel på streamingtjänster, poddar eller tidningar. Många av dessa kan betalas genom en automatisk dragning från ditt kort. På så sätt får du bonus även på dessa köp.

Sätt in extra pengar vid stora inköp: Ditt kreditkort har en maxkredit som är baserade på den inkomst och kreditvärdighet du hade vid ansökan. Denna bör normalt inte vara något problem men ibland kan det vara någon större utgift som måste betalas en viss månad, som en semesterresa för hela familjen. För att kunna betala den med kortet och få bonus kan du sätta in extra pengar på ditt kortkonto. Om du till exempel har en maxlimit på 30 000 och en månad behöver handla för 40 000 kan du sätta in 10 000 i förväg och få bonus på alla köp.

Håll koll på rabatter och specialerbjudanden: De flesta kort har olika samarbetspartners som ibland ger möjlighet till extra bonus om du köper en produkt eller tjänst från dem. Håll utkik bland dessa och se om du hittar något du behöver.

Bästa kreditkortet med cashback: Bank Norwegian

Det bästa kreditkortet med cashback just nu är enligt oss Bank Norwegians kort. Kortet har en bonus på 0,5% på alla köp som du kan välja om du vill ta ut i cashback eller använda för att köpa flygbiljetter hos Norwegian air. Detta anser vi vara ett mycket förmånligt bonusprogram, speciellt med tanke på att kortet saknar årsavgift. Vi gillar också att man kan välja att få ut cashbacken när som helst, oavsett hur stor eller liten den är.

Villkor för Bank Norwegians rewardprogram:

●   0,5% bonus på alla* köp (ej bankomatuttag och betalning av räkningar)

●   Välj om du vill få utbetalt i cashback (1 bonuspoäng = 1 SEK) eller flygpoäng

●   För när som helst över intjänad cashback till kortkontot där den dras av från kommande faktura

●   Du får bonus på upp till 100 000 kronor i inköp per år, alltså max 500 kronor i intjänad cashback

*Ej köp hos konkurrerande flygbolag eller valutaköp

Dessutom har Bank Norwegians kreditkort följande övriga fördelar:

●   Ingen årsavgift

●   Ingen avgift vid bankomatuttag

●   Reseförsäkring ingår

●   Rabatter och specialerbjudanden hos samarbetspartners

●   Smidig fakturabetalning via autogiro