in

Klimatångest? Här är 8 konkreta saker du kan göra för att rädda jorden

jorden
Bildkälla: Matthew Smith / Unsplash

Vad kan DU göra för miljön? VeckoRevyns Soraya Bay skriver om vad hon gör, och uppmanar dig att göra detsamma! Mer

Artikeln publicerades första gången 2019.

Greta Thunberg är en av Times 100 mest inflytelserika personer, partierna går till EU-val med klimatfrågan högst upp på agendan, och matbutikerna uppmanar oss alla att äta mer grönt. Det känns som om vi mer eller mindre konstant blir mötta av klimatkrisen på våra sociala medier och i reklam, men vad kan vi vanliga dödliga faktiskt göra för att minska våra egna klimatavtryck? Här kommer en lista med vad jag gör för att bota min ständigt närvarande klimatångest!

1. Ät mer veganskt

Enligt Naturskyddsföreningen påverkar kött- och mejeriproduktionen i världen klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans. Det bästa sättet att hjälpa klimatet är att bli vegan, men även att bli vegetarian räcker en bit på vägen. Nuförtiden behöver en vegansk eller vegetarisk diet inte automatiskt vara dyrare eller svårare än en diet som innehåller kött. Enligt en studie publicerad i Science står kött- och mjölkprodukter endast för 18 procent av de kalorier vi människor får i oss, så steget blir inte så stort. För ett tag sedan gavs även boken Det veganska köket: 1700 växtbaserade recept ut av Mattias Kristiansson, en kokbok som gör livet så mycket enklare i mitt veganska kök!

2. Handla mer second hand och mindre fast fashion

Kläder har allt mer blivit en slit- och slängvara. Enligt Aftonbladet ökade vår konsumtion av textilier mellan åren 2000 och 2009 med 40 procent, och vi svenskar slänger cirka åtta kilo kläder i våra hushållssopor varje år. Plaggen kommer sällan från hållbara källor, tillverkas ofta av arbetare som jobbar under horribla förutsättningar, och kan vara fulla av skadliga kemikalier. Du kan säkert föreställa dig hur dåligt det är för klimatet att producera så stora mängder kläder som sen ofta slutar på tippen. Handla istället få plagg som du vet kommer hålla länge, eller om det svider i plånboken – handla second hand! Sverige har underbara kedjor såsom Humana, Röda Korset, Stadsmissionen och Myrorna. Pengarna går ofta också till välgörnade ändamål, win-win!

Behöver du second hand-inspiration? Följ @emiliavicenta för ultimat guidning och inspo!

3. Bli fadder hos WWF

Det är inte bara global uppvärmning och växthusgaser som hotar klimatet – även djurlivet påverkar vårt klimat. FN rapporterade nyligen att en miljon djurarter riskeras att utrotas på grund av mänsklig påverkan. Alla levande varelser på jorden ingår i komplicerade men naturliga ekosystem, och utan varenda viktig pusselbit fallerar ekosystem, och då påverkas vårt klimat enormt. WWF jobbar för att skydda världens djur och stoppa den massutrotning som hotar vår civilisation och vårt klimat. Det kostar från 100 kronor i månaden att bli fadder, det är 3 kronor om dagen.

4. Bli medlem i Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen jobbar lokalt, nationellt, globalt och politiskt för en hållbar värld. Genom att stötta dem stöttar du deras jobb för grönare politik, energi, transport och konsumtion av produkter och mat. Kort och gott – Naturskyddsföreningen är the förening att stötta i kampen mot klimatkrisen!

5. Flyg mindre och kör mindre bil

Att ta flyget till Göteborg från Stockholm släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än att ta tåget dit. Det är så hissnande mycket. TA TÅGET!

Tar du bilen till jobbet varje morgon och hem varje kväll? Om du bor i en storstad så bör du åka kollektivt eller cykla istället. Om till exempel 20 personer väljer att åka buss eller tunnelbana istället för bil, har vi 20 mindre bilar som släpper ut avgaser och stoppar upp trafiken. Double win!

6. Använd färre plastpåsar

Plast är bajs, ingen nyhet. Jag köper fortfarande ibland en plastpåse när jag är och handlar mat, men allt som oftast har jag med mig min tygväska. I den lägger jag alla mina varor, sparar på plastpåsarna och sparar några kronor. Tänk vad fantastiskt om alla kunde börja använda hållbara kassar åtminstone 50 procent av tiden!

7. Rök mindre eller sluta helt

Visste du att cigarettfimpar innehåller plast, och därmed är otroligt skadliga för naturen? Fimpar som fåglar äter, som hamnar i vattnet och fiskarnas magar, och som bryts ner någon gång mellan 18 månader och tio år från det att den kastas på marken. Det förorenar inte bara din kropp, utan även vår jord.

8. Sopsortera

Allt du kastar behöver inte hamna på en soptipp för att brännas. Burkar och PET-flaskor kan pantas för att återanvändas, likaså kartong, papper och viss plast. Du kan starta en liten kompost för matavfall, vilket funkar superbra som gödsel för krukväxterna. Det tar lite extra tid och det är lite fler påsar att bära ner till soprummet, men gud vad Moder Jord tackar dig för det!