in

Kan hajar verkligen känna doften av vårt mensblod?

haj dragare

En av grejerna man är rädd för i havet är ju garanterat hajar. Om man har mens blir det lite (läs: mycket) extra läskigt när man ska dyka ner i plurret – även om man vet att ingen haj borde dyka upp där man badar. Men kan hajar verkligen känna doften av mensblod? Och lockar mensen i så fall till sig dem? Mer

Vi vet alla att hajar dras till blod, och när man har mens så blöder man ju – såklart. Men lockas hajar verkligen av vårt mensblod?

Christopher G. Lowe, chef för Shark Lab vid California State University, förklarade för Women’s Health att ja, hajar kan känna doften av vårt mensblod. Men Lowe säger också att enbart doften inte är nog för att en haj ska attackera (puh!).

Han säger att hajar inte direkt gillar människor, även om de har mens eller blöder från ett litet nytt sår. Människor är ju inte ett normalt byte för hajar, och de är vanligtvis på sin vakt när det kommer till människor.

På Florida Museums hemsida konstaterar man att hajar dras till mensblod lika mycket som annan kroppsvätska, inklusive urin. Men de påpekar också att det inte finns något samband mellan hajattacker och kvinnor som har mens.

Om olyckan skulle vara framme någon gång och du hamnar face to face med en haj i havet, oavsett om du har mens eller inte, rekommenderar Lowe att sakta backa ut ur vattnet samtidigt som man håller ögonkontakt med hajen. De gillar inte känslan av att bli utmanande, och kommer förhoppningsvis bestämma sig för att simma därifrån.

Ja, lättare sagt än gjort skulle vi gissa på och hoppas allt vi har att vi aldrig råkar stöta på en haj när vi tar ett dopp.