in

Kan detta vara slutet på censurerade kvinnobröst? Facebook öppnar upp för #FreeTheNipple

bröst

Efter rörelsen #FreeTheNipple där folk protesterat mot att män får visa upp sina bröstvårtor medan kvinnliga bröst ses som något sexualiserat att censurera, verkar Facebook ha lyssnat till kritiken. Nya riktlinjer är på gång och framöver kan det bli så att Facebook kommer tillåta bilder som förut raderats. Mer

Diskussionen kring om kvinnobröst ska få synas i sociala medier eller inte (med tanke på att ingen höjer på brynen åt en naken manlig överkropp) har tagit stor plats i medier under den senaste tiden.

Med hashtagen #FreeTheNipple har kvinnor spridit bilder på sina bröst som en protest mot sexualiseringen av den kvinnliga kroppen. Något som den sociala medie-jätten Facebook bemött genom att abrupt ta bort bilderna. Men nu verkar Facebook alltså ha lyssnat på folket då de öppnar upp för idén att eventuellt tillåta bilder som stridit mot nuvarande riktlinjer genom en uppdatering av sajtens regler.

– Under kommande veckor kommer vi att bli mer tillåtande med bilder som folk ser som nyhetsvärdiga och av publikens intresse: bilder som vi kanske inte hade tillåtit förut, skrev Facebook-representanterna Joel Kaplan och Justin Osofsky i ett uttalande.

okey

En av anledningarna till de rådande restriktionerna är för att man vill skydda barn från sexuellt innehåll i deras flöden. Därför kommer Facebook att se över hur man kan lösa detta problem, troligtvis genom ett automatiskt datorsystem. Facebook pekar även på att vad som är socialt accepterat skiljer sig i olika delar av världen:

– Att få fram globala riktlinjer för vårt community är svårt. Bilder som innehåller nakenhet eller våld och är accepterade i en del av världen kan vara stötande, eller till och med olagliga, i en annan del.

boobs

För att få fram de nya riktlinjerna kommer Facebook att samarbeta med utgivare, journalister, jurister med flera. Självklart ska internet vara en säker plats för barn: med algoritmer som ser till att dessa bilder inte hamnar i fel flöden kan denna nyhet betyda att bröstvårtan håller på att befrias.

naken