in

Julmarknader i Stockholm, Köpenhamn och London – bästa tipsen för en julig weekend

julmarknader stockholm kopenhamn london
Bild: Luke Stackpoole / Unsplash

Julmånaden är här och vad kan väl passa bättre för att komma i stämning än en härlig storstadstripp? Adrianna Jalming guidar till de mysigaste marknaderna, den vackraste julbelysningen och de roligaste aktiviteterna i Stockholm, Köpenhamn och London. Mer

Jul i Köpenhamn – julmarknader och luciatåg i kajak

Centralhjörnet

Enligt utsago världens äldsta gaybar som i över 100 år huserat på samma adress mitt i centrala Köpenhamn. Men det är inte bara dess anrika historia som lockar – när julsäsongen närmar sig fullkomligt exploderar lokalen av överdådigt julpynt som kan göra även den mest hängivne julälskaren yr i huvudet. Så skulle det bli en drink för mycket under kvällen kan man ju alltid skylla på det.

Adress: Kattesundet 18

Tivoli

Danmarks populäraste turistattraktion behöver nog ingen närmare introduktion för oss nordbor, men det kanske inte är riktigt lika känt att den berömda nöjesparken också är en magisk juldestination. Från mitten av november tänds inte mindre än en miljon (!) ljus som tillsammans med 1000 granar och 60 000 julgranskulor skapar en svårslagen inramning till den årliga julmarknaden som namnet till trots hålls ända in i januari. Drick glögg, titta på hantverk och prova den danska julrätten ”aebleskiver” som, sitt namn till trots, alltså är en slags munk och ingen äppleskiva.

Adress: Vesterbrogade 3

jul i kopenhamn
Bild: Hotel Tivioli

Lucia i Kajak

Kajaker och julstämning är kanske inte den mest givna kombon i världen, men denna vattenburna luciaparad är här för att bevisa motsatsen. För nionde året i rad fylls Köpenhamns kanaler den 13 december av glada paddelentusiaster och deras kreativt pyntade kajaker som gör en stark insats för att lysa upp i vintermörkret. Som om inte det vore nog brister de dessutom ut i sång (entusiasterna alltså, inte kajakerna) längs färden.

Adress: Börskaj 12

Kronprinsensgade

Med namn som Acne, Bruuns Bazaar och Stig P är den här adressen ett måste året om för den shoppingpeppade fashionistan. Vill man dessutom slå två flugor i en smäll är den särskilt värd ett besök framåt jul, då man också får uppleva en av stadens vackraste julbelysningar som sträcker sig som ett glittrande tak över den lilla gatan. Missa inte heller angränsande Silkegade som bland annat stoltserar med Skandinaviens äldsta vintagebokhandel.

Hviids Vinstue

Om decemberkylan tagit ut sin rätt finns det perfekta botemedlet att hitta på en av stadens äldsta pubar som varit i drift ända sen 1723. Här serverar man över 8000 liter av sin berömda glögg varje år, men för en frusen turist bör det räcka med ett glas eller två i den mysiga källaren för att tina upp.

Adress: Kongens Nytorv 19

Jul i Stockholm – från Gamla stans julmarknad till tomtelopp

Gamla stans julmarknad

Få saker är lika stämningsfulla som att strosa runt bland delikatessostar, julkransar och ulltofflor på någon av alla de marknader som poppar upp i stan veckorna före jul. Vill man tanka in traditionellt julgemyt är Gamla stans julmarknad, som daterar ända tillbaka till 1837 och därmed är den äldsta i Sverige, ett säkert kort. Från slutet av november och en månad framåt trängs mängder av söta små salubodar på Stortorget tillsammans med långsamma turister, stressade julshoppare och barnfamiljer i varierande stadier av nervsammanbrott. Julkänsla deluxe! 

Andra marknader att kolla in: Beckmans julmarknad 7-8 dec (udda och kul), Batikhäxans julmarknad 7 dec (mysigt och konstnärligt), Norra Bantorget Julmarknad 11-15 dec (hållbart och kreativt), Julmarknad på Drottningholm 7-8 dec (kungligt och traditionsenligt).

Adress: Stortorget

Pepparkakshus 2019 på ArkDes

Säsongens mest smakfulla utställning är verkligen något att sätta tänderna i (dock inte bokstavligt, då blir de arga). Barn, vuxna, amatörer och proffs tävlar sida vid sida med sina bakade bidrag som i år ska följa temat ”hett”, vilket resulterat i fantasifulla pepparkakshus om alltifrån Greta Thunberg och växthus till chilipizza och Paradise Hotel.

Adress: Exercisplan 4

pepparkakhus arc des

NK:s julskyltning

Sedan varuhuset öppnade år 1915 har detta varit ett av Stockholms populäraste gratisnöjen i juletid. Att svära över de stillastående grupperna av beundrande förbipasserande som samlas längs Hamngatan är en lika stor jultradition som skyltfönstren själva, så för att slippa förtreten är det lika bra att bli ett med folkmassan och njuta av dekorationerna. Passa också på att svänga förbi Kungsträdgården när du ändå är i krokarna, där du kan döva eventuellt uppkommet shoppingsug med några turer på skridskobanan. Med all sannolikhet kommer du att bli så frustrerad över alla 2-åringar som sveper förbi medan du själv ligger raklång på isen att du glömmer allt annat.

Adress: Hamngatan 18-20

The Grand Wonderland Show med Måns Zelmerlöw

Grand Hôtels årliga julextravaganza inkluderar både julbord och underhållning, och den här gången leds den senare av ingen mindre än den dansande deodoranten himself. Måns ”Mums-Mums” Zelmerlöw är på alla sätt den perfekta galjonsfiguren för en lyckad julshow – trevlig, inbjudande och tillräckligt ofarlig för att pensionärerna på första raden ska känna sig bekväma. Och med tanke på att en stor del av publiken lär bli snöblind efter av att ha bländats av hans leende i två timmar kan man på köpet inbilla sig att det faktiskt blev en vit jul i år.

Adress: Södra Blasieholmshamnen 8

Stockholm Santa Run

Ingen vill vara tråkmånsen som pratar om träning under en högtid vars charm bygger på att för en gångs skull slippa göra just det, men för ett icke-hetsigt välgörenhetslopp bestående av tusentals tomtar kan jag tänka mig att göra ett undantag. Sträckan är tre kilometer lång, med start och mål i Kungsträdgården, och alla är välkomna att delta oavsett ålder och fysisk kapacitet. Loppet går av stapeln den 8 december så med lite tur har inte julbordskomat satt in riktigt ännu.

Adress: Jussi Björlings Allé 5

Jul i London – Harry Potter och skridskor på museum

Hogwarts in the Snow

Många Harry Potter-fantaster har säkert redan upplevt Warner Bros. Studio i Watford utanför London, men att göra det i julutsmyckning är ändå något utöver det vanliga. Här får du på egen hand vandra runt bland kulisserna, rekvisitan och kostymerna som användes under filmandet av de åtta Potter-filmerna och försöka att inte bryta ihop över hur du ska hinna se allting under ett och samma tillfälle (hint – det går inte). Fejksnö, mäktiga isskulpturer och sprakande eldar ramar in och gör vad som redan från början är en minnesvärd upplevelse ännu mer stämningsfull.

Adress: Leavesden, England

jul i london harry potter

Covent Garden

Londons offentliga julpynt är alltid något att hänga i julgranen, och de allra häftigaste går ofta att hitta på och runt det här välkända torget med sina små butiker och restauranger. I år pryds marknadens tak av enorma, gnistrande tistlar och silvriga julkulor så stora att det är svårt att inte få akut mindervärdeskomplex. Utanför på gårdsplanen reser sig en minst lika mäktig julgran som utgör en perfekt selfie-spot, men tyvärr har hälften av London också samma tanke så var beredd på att samsas om utrymmet. 

Spana också in julbelysningen på: Regent Street, Seven Dials, Carnaby Street. På Trafalgar Square kan man se en annan jättelik gran, nämligen den som årligen skänks av Oslo till det brittiska folket som tack för hjälp under Andra världskriget.

FriendsFestive

Det råder ingen brist på spexiga pop-up events i London, men i det trendiga området Shoreditch i stadens nordöstra delar duggar de som allra tätast. Fram till den 21 december anordnar tv-kanalen Comedy Central ett Vänner-happening just här, där besökarna bland annat kan uppleva och återskapa några av de mest ikoniska julscenerna från serien samt delta i quiz, köpa merch och äta Vänner-temad mat. Could it be any more exciting?

Adress: The Truman Brewery, 83 Brick Lane

Winter Wonderland

Varje julsäsong sedan 2007 flyttar detta spektakulära nöjesfält in i den annars så rofyllda Hyde Park. Häftiga åkattraktioner, pittoreska marknadsstånd och Storbritanniens största utomhusskridskorink är bara några av de festliga inslag som slåss om besökarnas uppmärksamhet inne på området, som också innefattar en tysk restaurangby, familjevänliga julshower, karaoke i en alpstuga och en cocktailbar helt gjord av is. 

Skridskorinken vid Natural History Museum

Med sin uppsjö av historiska byggnader finns det mycket vackert att titta på i London, så varför inte göra det medan du desperat försöker hålla balansen och krockar med totala främlingar? Den drömmen kan bli sann om du tar dig till Natural History Museum där du kan åka skridskor mot en fantastisk backdrop av museets pampiga fasad och frostbitna träd klädda i tindrande julbelysning. För en lite mer avantgardistisk julupplevelse kan du sedan ta dig till Victoria & Albert Museum runt hörnet, där du i lobbyn kan begrunda en innovativ variant på den klassiska julgranen bestående av 200 vikta origamifåglar. Hur konceptet kan kopplas till ”jul” eller för den delen ”gran” överhuvudtaget förtäljer inte historien, men det vore ju inte konst om man inte blev åtminstone lite förvirrad.

Adress: Cromwell Road

Andra isbanor att upptäcka i London: Somerset House, Hampton Court Palace, Tower of London.

Text: Adrianna Jalming.