in

Jasmine Kara tog sig ur ett destruktivt förhållande: ”Det är lätt att bli blind när man är så kär”

Artisten Jasmine Kara berättar om hur hon tog sig ur ett destruktivt förhållande

I veckans avsnitt av Snack pratar artisten Jasmine Kara om hur hon som tonåring hamnade i en destruktiv relation och till slut försökte ta livet av sig. Hon berättar även var hon hittade sin styrka och hur hon tog sig ur den farliga relationen. Mer

När artisten Jasmine Kara var 13 år blev hon tillsammans med en kille som först verkade vara drömkillen. De skulle gifta sig och kärleken var stark. En dag ändrades allt.

– Vi bråkade och det var som en chock för mig. Han sa saker som gjorde väldigt ont. Det hände igen och igen, och mer och mer. Till slut blev jag van. Jag fick väldigt dåligt självförtroende att jag tänkte att det finns en anledning till att han säger såhär. Jag trodde på allt han sa. När han sa ”Du är värdelös”, trodde jag att han hade rätt.

Till en början ville Jasmine skydda sin dåvarande pojkvän och själva förhållandet. Om någon av hennes vänner undrade hur det var eller hade hört någonting så sa hon att allt var bra. Att han var världens snällaste mot henne.
– Jag trodde att jag kunde rädda honom och förändra honom. Men det är precis som med droger, den andra personen måste ta eget initiativ och vilja ändras för att något ska ändras.

Förhållandet blev värre. Den dåvarande pojkvännen kunde hota med att ta livet av sig om hon inte kom ut och träffade honom. Han ville inte att Jasmine skulle umgås med sina vänner längre. Han ville att hon skulle sluta med musiken.

Jasmine Kara försökte ta livet av sig

En dag fick Jasmines mamma en konstig känsla av att någonting var fel och åkte hem tidigare än vanligt. Hon hittade Jasmine i sista sekund.
– Jag hade svalt massa tabletter, skrivit avskedsbrev och var fast besluten vid att allt bara skulle ta slut. Men mamma hittade mig i sista sekund. Vi åkte till sjukhuset där jag blev magpumpad och överlevde.

Hur kan man hjälpa sig själv när man är i en destruktiv relation?

– Det är så individuellt, men det som hjälpte mig var att ha ett intresse som inte var en person. Som aldrig kunde svika och som alltid finns där oavsett. Jag tänkte att människor alltid kunde svika mig, men musiken fanns alltid och betydde allt för mig.

Se hela klippet med Jasmine Kara här, där vi även pratar om vad man kan göra om ens kompis är i en destruktiv relation, här:

Om du eller någon du känner är i en destruktiv relation finns det hjälp att få, till exempel här:
ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige)
Tjejjouren
Jourhavande kompis
Om det är en mer akut situation kan du kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ringa Vårdguiden på 1177 och fråga vart du ska vända dig.

PS. Du har väl inte missat att vi tidigare har snackat med…
Annahita Yazdi om smink som killar hatar
Cassandra Klatzkow om kroppsaktivism
Nicole Falciani om depression
Clara Henry om mens
HanaPee om långa relationer
Freja Lindberg om transaktivism
Sandra Beijer om olycklig kärlek