Är du sugen på att lära dig mer om japansk whisky? Tillsammans med whiskyexperten Fredrik Norén går vi igenom allt från hur whisky produceras till de snyggaste whiskyglasen. Mer
Stor guide! Här är ALLT du vill veta om japansk whisky
Världen har fått upp ögonen för japansk whisky och vi förstår helt klart varför! Här kommer vår stora guide till whisky från Japan, historian bakom den och vilken japansk whisky vi tycker är allra bäst. Dessutom kommer vi med tips på snygga och stilrena whiskyglas.
Whisky 101: VeckoRevyns grundkurs i whisky
Innan vi går in på japansk whisky ska vi gå igenom grunderna av whisky som spritsort. Välkommen till VeckoRevyns grundkurs i whisky i fyra delar! Till vår hjälp har vi whiskyexperten Fredrik Norén, ägare för Hotel Skansen på Öland som har världens största whiskybar och whiskykällare.
–Jag har arbetat med whisky i drygt 20 år och rest runt i världen för att smaka och köpa in spännande produkter.
Del 1: Det finns sju vanliga whiskysorter
Man räknar vanligtvis in whisky i sju olika sorter, baserat på var whiskyn produceras:
- Skotsk whisky
- Irländsk whiskey
- Japansk whisky
- Kanadensisk whisky
- Bourbon (Amerikansk whiskey, ofta producerad i Kentucky)
- Tennessee (Amerikansk whiskey, Jack Daniels är den mest kända)
- Rye (Amerikansk whiskey)
Obs! Whisky produceras såklart även på andra platser, så som Sverige och Indien, men det här är de mest välkända whiskyländerna.
Del 2: Vad betyder egentligen malt, grain och blended?
Man delar alltså in whiskyn beroende på var i världen som den har producerats, men också enligt vilken typ av spannmål som den har gjorts av. Såhär delar man ofta in skotsk whisky:
- Malt whisky: den här whiskyn är tillverkad av mättat korn. Om whiskyn kommer från endast ett destilleri kallas whiskyn för single malt whisky. Om maltwhiskyn är en blandning av whisky från olika destillerier kallas den för blended malt whisky (detta kallades förr även vatted malt och pure malt).
- Grain whisky: den här typen av whisky är gjord av spannmål så som råg, majs och vete. Single grain whisky kommer, precis som single malt, från endast ett destilleri. Blended grain whisky är en blandning som kommer från flera olika destillerier.
- Blended whisky: en blandning mellan malt whisky och grain whisky kallas för blended whisky.
– Sedan finns det många andra sätt att använda sig av spannmål för att göra andra sorters whisky. Single rye innehåller till exempel bara råg och single wheat bara vete, säger Fredrik.
Japansk whisky delas in på samma sätt som den skotska.
Single malt whisky + Hollywoodfilmer = sant
Kanske en av de mest välkända whiskybeställningen man sett på film är just single malt whisky. Det är ju typ den enda beställningen som alla coola skådisar kan? Single malt betyder att whiskyn är tillverkad av sprit från en enda fabrik och görs av kornmalt. Dock kan en single malt whisky innehålla en blandning från olika fat (och därmed även med olika långa lagringstider).
Del 3: Produktionen av whisky
Det är mycket som spelar in för att producera whisky, så låt oss gå igenom det grundläggande i processen!
– Den enklaste och snabbaste förklaringen för att göra single malt whisky är att man i stort sett gör likadant som när man tillverkar en vanlig öl, förutom att lagringstiden är annorlunda och att whisky inte innehåller humle. För att tillverka både öl och single malt whisky måste man först odla korn, som blir basen som används för att få fram socker till jäsning innan destillation, säger Fredrik.
Tillverkning av single malt whisky i stora drag: Kornet blötläggs, börjar gro och torkas. Kornet får den där rökigheten under torkningen om ugnen eldas med torv. Olika torv ger olika smak. Sedan mals det ner och blir urlakat innan det förs vidare på jäsning. Resultatet blir en alkoholhaltig mäsk (alltså en mellanprodukt som består av en blandning mellan vatten och malt). I kopparpannor destilleras sedan mäsken minst två gånger, först i en stor panna som kallas för wash still och sedan i en mindre som kallas spirit still. Det här gör man för att den färdiga whiskyn ska få karaktär och smak. När destilleringarna är klara har spriten en volymprocent på runt 70 och ska nu hällas över till en tunna.
Källa: Systembolaget
– Det som ofta skiljt irländsk whiskey- och skotsk whiskyhistoria har varit att irländarna ofta trippeldestillerat lättare sprit medan skottarna dubbeldestillerat den.
Del 4: Tunnans betydelse för whiskyns smak – lagring på fat
Som vi nu lärt oss är det mycket som spelar in för att tillverka whisky. Vi ska inte gå in på allt för djup detaljnivå, men en sista sak i VeckoRevyns whiskyskola bör nämnas: tunnan!
Vilken betydelse har då tunnan som man lagrar whisky i? Den här tunnan kallas på whisky-språk för fat (cask på engelska) och för att spriten ska få kunna kalla sig för whisky måste den ha lagrats på ekfat i minst tre år. Många tillverkare lagrar dock mycket längre. Man brukar lagra whisky i begagnade ekfat som tidigare innehållit antingen bourbon eller sherry, dessa kallas för bourbonfat (bourbon cask) och sherryfat (sherry cask). Detta gör man för att whiskyn ska ta till sig smak av…? You guessed it: bourbon eller sherry.
– Faten man lagrar på är av största vikt då ett dåligt fat är lika med dålig whisky. Ek är vanligast men andra träslag, så som kastanj, kommer mer och mer. Man lagrar idag på alla möjliga begagnade fat och det är vad man gillar som gäller.
När lagringsperioden är klar har whiskyn fortfarande ha en hög alkoholhalt och brukar vattnas ner till omkring 40 procent.
Vad är japansk whisky?
Så, nu när vi har lite bättre koll på whiskyproduktionen och vad de är gjorda av kommer vi till frågan: vad är då japansk whisky och hur skiljer den sig från andra whiskysorter?
– Japansk whisky är sprit som ofta tillverkats och lagrats i Japan. Den görs i många olika sorter, så som single malt och blended. Den japanska whiskyn är lika unik som alla whiskysorter, och det är inte något som urskiljer den i stort. De har dock mycket bra ek i Japan som används inom whiskyproduktionen! Pratar man däremot om tillgång, efterfrågan och priser så är det en annan historia, säger Fredrik.
Uppkomsten av japansk whisky: En kärlekshistoria
Japansk whisky är inte så ny som man kanske tror, den sträcker sig faktiskt 100 år tillbaka. Yamazaki är Japans första whiskydestilleri som grundades 1923, men den japanska whiskyhistoriens mest inflytelserika person är Masataka Taketsuru som jobbade på andra destillerier. Han är känd som grundaren av den japanska whiskyindustrin (rätt så cool titel?).
– Det var den japanska student Masataka som år 1918 flyttade till Skottland för studier. Där blev kär i en flicka vars släkting hade ett destilleri. När han sedan flyttade tillbaka till Japan följde hans skotska kärlek med (både flickan och drömmen om japansk whisky).
Masataka hade lärt sig så mycket som han kunnat om skotsk whisky och började arbeta på destilleriet Suntory där han hjälpte till att etablera ett destilleri utanför Kyoto. År 1934 grundade Masataka sitt eget destilleri som idag heter Nikka, ett av Japans kändaste destillerier.
Vilken är den bästa japanska whiskyn?
Så, vilken japansk whisky är bäst? Jo, det beror såklart på vilken smak som man föredrar. Här kommer några populära favoriter:
- Yamazaki 12 Year Old Whisky
- Nikka Coffey Grain Whisky
- Hibiki Japanese Harmony Whisky
- Mars Maltage Cosmo Bottling Note
Vackra whiskyglas
Whiskyglas från Glencairn
2-pack med whiskyglas i fin kristall.
Läs mer om produkten här (länk till Cervera).
Single Malt whiskyglas från Riedel
Whiskyglas med hög kupa som passar bra till single malt.
Läs mer om produkten här (länk till Nordic Nest).
Vill du veta mer om japansk whisky? Spana in den här videon
Hur smakar japansk whisky?
Den japanska whiskyproduktionen tagit efter det skotska sättet att producera whisky med dubbeldestillering. Som vi redan vet har den skotska whiskyn stått modell för den japanska, men vissa smakskillnader finns. Bland annat är den skotska whiskyn mer torv än den japanska.
– Allting är individuellt när det gäller smak och doft. Jag skulle säga att många av de lite bättre japanska sorterna är ganska fruktiga och milda.
Finns det rökig japansk whisky?
– Det finns rökiga japanska whisky-sorter men de är få. En fin flaska kostar väldigt mycket, men du vill prova en billigare variant är from the Barrel från Nikka ett alternativ för omkring 500 kronor. Generellt sett är den japanska whiskyn inte rökig om man jämför med skotska produkter. Den kanske kan uppfattas som rökig på grund av den höga alkoholhalten men det handlar snarare om aromerna.
Finns det olika smaker av japansk whisky?
– Ja, det finns det! Men de vanligaste smakerna är milda.
Är japansk whisky dyr?
Beroende på bland annat märke och årgång kan du hitta allt från billigare flaskor till riktigt, riktigt dyra flaskor (vi kan köpa billigare lägenheter i centrala Stockholm liksom). På Systembolaget finns japansk whisky från strax över 300 kronor till flaskor över 2000 kronor. Men ännu dyrare whiskyflaskor finns också som begränsade upplagor. Men varför är japansk whisky så dyr?
– Att japansk whisky är dyr har att göra med tillgång och efterfrågan. De japanska whiskysorterna har de senare åren haft en fantastisk värdeutveckling, men det har inte bara med smak att göra. Efterfrågan på japansk whisky steg efter att japansk whisky blev populär och destillerierna hann inte ikapp.
Vilken är den dyraste japanska whiskyn?
– De jättedyra flaskorna är de tillverkade för längesen och har sen dess prisats upp på aktioner under de senaste tio åren till sanslösa pengar för de som samlar. Det är knappast så att man sitter och dricker de här dyrgriparna som kostar en halv miljon. När vi pratar om whisky som är så dyr så pratar vi om konstverk.
Den dyraste japanska whiskyn som man kan köpa heter Yamazaki 55. En flaska av den whiskyn kostar 570 000 euro (exklusive moms), vilket motsvarar omkring över 6,6 miljoner kronor.
Vad är skillnaden mellan whiskey och whisky?
Varför skriver man ”japansk whisky” och inte ”japansk whiskey”? Jo, som du kanske märkte i listan över olika sorters whisky stavar den kanadensiska och skotska whisky medan den irländska och amerikanska stavar whiskey. Stavningen ser helt enkelt olika ut på olika platser i världen, men tillverkningssättet kan vara helt lika. Den japanska whiskyn har tagit inspiration från Skottland och stavar därför likadant.
I Sverige stavar vi på samma sätt som i Skottland och Japan: whisky.