in

”Jag har HIV – ger du mig en kyss?” Se 25-åriga Melissas viktiga budskap

hiv kampanj start

Som nittonåring smittades Melissa med HIV av sin dåvarande pojkvän. I det här klippet, där hon håller upp en skylt och ber ungdomar att pussa henne, vill hon öka medvetenheten och kunskapen om viruset. Hur tror du att de flesta reagerar? Mer

Skulle du våga kyssa någon som du vet är smittad av HIV? Danska AIDS-fonden vill att du ska förstå varför du kan svara ja. I ett klipp visar de ett experiment där Melissa Kruse Olsen, 25, håller upp en skylt med texten ”Jag har HIV – ger du mig en kyss?”. I tur ordning får ett antal ungdomar avgöra om de vågar ge Melissa en kyss eller inte…

Melissa var nitton år när hon fick HIV av sin dåvarande pojkvän och berättar i klippet att det kändes som att hon skulle dö när hon fick veta.
– Jag var smittad med HIV, innan jag fyllt 20 år. Han var min första pojkvän och han verkade nöjd med att jag var oskuld. Jag kände verkligen att jag var redo att ha sex med honom.

[adSpace placement=”auto”]

Vidare berättar också Melissa att hon inte smittar eftersom hon behandlas och kan leva ett liv precis som alla andra tack vare medicin.
– Om jag vill ha sex utan kondom, så kan jag det. Medicinen innebär att jag kan leva ett normalt liv, och att jag inte är smittsam.

Klippet har blivit viralt i Danmark och AIDS-fonden menar att många danskar inte vet hur de ska förhålla sig till personer som lever med HIV. Mycket på grund av att de inte vet om den kunskap de har verkligen stämmer.
– Många människor med HIV känner sig uteslutna ur sociala sammanhang. Hur hittar man en pojkvän när man har HIV? Hur berättar du att du inte smittar?, säger kommunikationsdirektör Line Rasmussen till danska TV2.

hiv_kampanj_1

Och även Melissa har känt av okunskapen och de förutfattade meningarna som finns mot personer med HIV.
– Jag tyckte det var oerhört pinsamt eftersom jag kände mig smutsig. Jag har aldrig varit en person som haft sex till höger och vänster. Det gjorde mig verkligen ledsen att människor fick sådana idéer om mig. För även om det är sjukdomen de talar om så är den fortfarande en del av mig, säger Melissa.

HIV i Sverige

I Sverige har det till och med 2009 rapporterats 8 935 fall av HIV-infektion, av vilka drygt 5 000 beräknas leva i landet i dag vilket motsvarar en andel om cirka 0,05 procent. Den som har en HIV-infektion har enligt smittskyddslagen informationsplikt, vilket betyder att infekterade måste berätta om sin infektion för sin sexpartner.

Här kan du läsa mer om HIV.