in

10 saker att göra för bättre självförtroende – direkt!

pepp 2016 beta

Ett nytt år är här och du har alla möjligheter att starta det på bästa möjliga sätt. Och kom ihåg – DU bestämmer över vad DU vill göra med ditt liv och det enda sättet att säkert misslyckas med något är att inte försöka alls! Mer

1. Peppa självförtroendet
Det är inget nytt att bra självförtroende är en vinnande egenskap, men det är inte alltid som självförtroendet är på topp. Verkligen inte. Ett tips är att försöka att ändra sitt tankemönster. Många av oss tänker ofta saker som ”det klarar jag inte” eller ”jag är inte tillräckligt duktig”. Försök att ändra ditt tankemönster till ”jag ska göra mitt bästa”. Gör något som du skjutit upp en längre tid, ändra en ovana, sätt upp ett litet mål och fullfölj dina planer även om det inledningsvis inte ser ut som det finns någon väg framåt. Spana även in de här 10 supertipsen för ökat självförtroende!

Och kom ihåg, det är bra att inspireras av andra, men jämför dig inte. Du är du och du är unik. Likt förbannat fast i jämförelseträsket? Spana in den här krönikan om ett supersmart sätt att tänka när jämförelsen och önskan att vara som någon annan kickar in.

2. Sätt upp mål…
För många blir vardagen lättare då man har ett mål att sträva efter. Du vill kanske klara av att jogga den där löprundan utan vilopauser, börja på den där boken du haft i huvudet så länge, komma väl förberedd till det där mötet, lyckas med att bara äta godis på lördagar eller jobba på din sociala förmåga och få en ny bekant på arbetsplatsen? Lista dina mål och belöna dig själv med något du tycker om när du uppnår dem!

3. … Men kom ihåg att det är okej att ”misslyckas” också.

Mål är bra, men knuffa bort prestationsprinsessan inom dig och sätt inte upp för många och stora mål, för då byts den peppande effekten som eftersträvas snabbt ut mot stress. Ingen klarar av att göra och vara bäst allt hela tiden utan man måste lära sig att prioritera. Är det mycket på jobbet, släpp pressen på ett välstädat hem, på att vara en grym flickvän/bästa vän/dotter eller son under tiden. Är det mycket hemma, prata med din chef och försök hitta ett arbetssätt som funkar för er båda.

Mål ska motivera och vara roliga att eftersträva och kom ihåg, det enda riktiga misslyckandet är att inte ha försökt alls.

4. Ordning och reda

Anteckningsblock och pennor behövs både i skolan och på jobbet när ett nytt år drar igång. Passa på att peppa dig själv genom att unna dig nytt nu när butikerna fylls på av söta, roliga och stilrena kontorstillbehör! Med en fin almanacka och härliga färgpennor blir det roligare att planera upp både jobb, skola och fritid. Passa även på att rensa ut gamla saker och kläder (och glöm inte sminkväskan) som du ändå inte använder, få saker kan kan kännas så befriande som en rejäl rensning. Kanske kan du dessutom tjäna en slant inför knapra januari genom att sälja dina gamla prylar och paltor?

5. Sov!

Försök att sova minst 8 timmar per natt och var noga med att gå upp samma tid på morgonen oavsett om det är vardag eller helgdag. Du kommer i gång, blir piggare och får rutinerna att sitta. Det sägs dessutom att gosa och sova med någon är bra för hälsan! 😉

6. Klä upp dig

Det kan låta ytligt och töntigt men faktum är att om du känner dig fräsch och nöjd med din klädsel så kommer du att må bra. Du kommer att känna dig mer framgångsrik och redo att tackla världen. Tänk efter hur du brukar känna dig när du gjort dig i ordning inför en fest eller liknande tillställning, där du lagt extra tid på att göra dig i ordning. Det brukas kännas ganska bra, eller hur?

7. Skaffa en hobby

När vardagen känns tung och stressig är det lätt att känna sig trött och orkeslös. Men ett smart sätt att få ny energi är att skaffa sig en hobby som man verkligen brinner för. En hobby gör så att hjärnan har någonting kul att koncentrera sig på vilket reducerar stress. När du dessutom aktivt utövar och blir bättre och bättre på din hobby växer både orken och självförtroendet. Kanske leder hobbyn dessutom till nya vänskaper med personer som brinner för samma sak.

8. Visualisera och bli motiverad

Är ditt mål att lära dig sjunga så kan du sätta upp bilder på dina idoler på väggarna eller varför inte en bild på dig själv när du öser som mest? Detta hjälper dig att bli inspirerad och motiverad till att slutföra ditt uppdrag. Se dig själv stå framför en publik och sjunga! Dröm dig bort och tro på dig själv. Det här ska du fasiken klara av! Ett bra konto på Instagram att följa är Secrets2success och en superfilm att spana in för den här typen av tänkande är The Secret.

9. Var öppen för nya bekantskaper (och vårda dina gamla)

Vill du verkligen träffa någon eller känner ett behov av fler och nya vänner så finns det många ställen att utöka din umgängeskrets på (nej, vi snackar inte bara Tinder här). Var öppen för resor, middagar och fester med dina vänner, många träffas genom bekantas bekanta. Eller varför inte åka på en arrangerad gruppresa bara du, ensam? Få saker får en att växa så mycket som en resa på egen hand. Glöm inte heller bort att dina befintliga vänskaper och relationer också behöver underhåll för att växa och bli starkare. Hör av dig till någon du inte pratat med på länge så fort du läst klart det här.

10. Gör något fint för någon annan

Det kan låta klyschigt, men att göra något bra för någon annan får oss faktiskt att må bättre. Och det behöver inte vara världens grej. Kanske kan du hjälpa farmor med något hon inte klarar av eller berömma en person som du verkligen ser upp till av någon anledning. Det finns aldrig anledning att snåla med beröm. Aldrig.

Vill du bidra ännu mer, sök upp organisationer i din kommun som behöver volontärer. Det kan vara allt från att ge läxhjälp till flyktingbarn, vara storasyster på nätet till att servera mat i soppkök. Det finns alltid något att hjälpa till med för den som orkar och vill.