in

IKEA ville uppmärksamma kriget i Syrien – byggde kopia av ett syriskt hem mitt i affären

syrien ikea stor

Kriget i Syrien har hittills resulterat i att 11 miljoner flyktingar har dödats eller tvingats på flykt från sitt hemland. För att uppmärksamma det och få folk att hjälpa till har den svenska möbeljätten IKEA byggt en replica på det genomsnittliga syriska hemmet. Mer

25m2-syrien
Bildkälla: Inhabitat.com

Tillsammans med norska reklambyrån POL och Röda Korset byggde IKEA upp en exakt kopia av ett syriskt hem i deras flagship store i Norge. Projektet kallades 25m² och är baserat på ett riktigt hem som ligger utanför Syriens huvudstad Damaskus där Rana bor med sin familj på nio personer.

syrien-replika-1
Bildkälla: Inhabitat.com

IKEAs vanliga stora prislappar fanns överallt i det lilla hemmet, men istället för produktinformation och pris som vanligtvis står på dem, så berättade de historien om Rana och resten av alla oskyldiga människor som är fast i Syrien under inbördeskriget. Om hur de måste stå i kö för att få mat och tillgång till mediciner, hur de natt efter natt ligger vakna till ljudet av skott och explosioner.

Men på varje prislapp stod det också hur man kan hjälpa till genom att donera pengar.

prislapp-madrass
Bildkälla: Inhabitat.com

POLs art director Snorre Martinsen har sagt till AdWeek att han och hans team ville bygga upp Ranas hem så likt originalet som möjligt.

– Efter att vi besökte Rana och såg hur hon och hennes familj överlever utanför Damaskus, så ville vi bygga hennes hem så sanningsenligt som möjligt. Det hade varit enkelt att bara sätta upp tapeter, men känslan hade inte varit densamma.

– Att placera ett syriskt hem bland alla skandinaviska hem var ett modigt drag av möbelhuset, men det gjorde det också tydligare än någon annan tv-reklam hur viktigt och avgörande det är att donera och hjälpa till.

tavelram-syrien
Bildkälla: Inhabitat.com

Över 80 000 personer besökte projektet under de två veckorna det var på plats, och 22 miljoner euros donerades till Röda Korset i Syrien.

Om du också vill hjälpa till kan du donera pengar genom UNHCR här eller genom Röda Korset här.

Här kan du läsa mer om kriget i Syrien.