in

Idag är deppigaste dagen på hela året – är du drabbad?

depp dragare

Känner du dig deppig? Du är förmodligen inte ensam. Idag är det nämligen den mest deprimerande dagen på hela året. Mer

Det är vinter = kallt och mörkt ute, vilket inte direkt piggar upp en eller gör en pepp på livet (om man nu inte gillar när det är kallt och mörkt, good for you i så fall). De första dagarna efter nyår kan man känna den där klassiska känslan av att man ska köra en riktig omstart. Man är glad efter alla helger som varit, då man kanske fått vara ledig och spendera tid med nära och kära, men sedan när vardagen kommer igen glömmer man snabbt bort den härliga känslan. Man kanske har brutit nyårslöftet redan två veckor in på det nya året och våren och värmen känns hur långt bort som helst.

Om du känner dig extra deppig just idag är det inte så konstigt, eftersom att det är ”blue monday” aka den deppigaste dagen på året.

Blue monday inträffar den tredje måndagen i januari varje år och initierades av Cliff Arnall, psykolog och livscoach som vid tillfället var handledare vid Centre for Lifelong Learning på Cardiff University. Det finns en krånglig matematisk formel för uträkningen Arnall gjorde för att lista ut vilken som är den deppigaste dagen på året, och jag kommer inte ens försöka förklara eftersom jag fattar nada. Men, han analyserade faktorer som dåligt väder, framsteg på ens nyårslöfte, tid som gått sedan jul och nyår, skulder och låga nivåer på motivation. Och voilá – blue monday kom till. Så att du känner dig deppig idag kan alltså ha en vetenskaplig förklaring.

Om du känner dig deprimerad och ledsen och vill prata med någon kan du alltid ringa Bris, 116 111, om du är under 18 år. Om du är över 18 år kan ringa Hjälplinjen, 020-22 00 60.