in

”Hur får jag bättre självkänsla?” – experten svarar

Hur får jag bättre självkänsla?

Linda, 19, har svårt att veta vad hon egentligen vill och vem hon är. Vår mentala coach ger råd. Mer

Vår mentala coach Cecilia Duberg svarar på frågor från våra läsare och följare. Du kan maila egna frågor till [email protected].

FRÅGA: Hej Cecilia!
Jag undrar om det finns något sätt för att få bättre självkänsla? Jag har ganska bra självförtroende, i alla fall verkar det så när jag läser på. Jag är duktig på jobbet och oroar mig aldrig för om jag ska klara mig i livet med pengar och så. Men så fort det gäller mig som person, när jag är med en kille eller bara ska shoppa något, har jag jättesvårt att känna vem jag är. Jag blir superosäker.

Har du tips på hur jag kan göra för att landa mer i mig själv? Jag vill ju känna mig som mig. Jag vet inte riktigt vem det är. /Linda, 19

SVAR: Hej Linda!
Man brukar, lite förenklat, säga att självförtroende handlar om hur trygg man är med vad man gör, och självkänsla handlar om tryggheten med den man är. Att göra handlar mer om prestation, medan att vara handlar mer om att vara nöjd och acceptera den man är när man inte presterar något. Ibland står ett starkt självförtroende till och med i vägen för en stabil självkänsla. Om du värderar dig själv efter vad du gör och presterar, kan det påverka hur du tänker om dig själv när du inte presterar.

Kanske har du inte tänkt så mycket på hur det är att bara vara, och därför är otränad på det? Ta en stund om dagen då du bara sätter dig ner och andas. Låt tankarna komma och gå, utan att du värderar dem som bra eller dåliga. Bara lägg märke till dem och hur de låter. Är de kritiska? Se om du i så fall kan bli snällare i tankarna.

Låt dig själv bara vara oftare. Bli din egen bästa vän, och lägg märke till vad som intresserar dig på riktigt, som inte handlar om att prestera. När du lär känna dig själv bättre får du en bättre känsla av vem du är.

ceciliany
Cecilia Duberg, mental coach.

Maila gärna egna frågor och funderingar om psykisk hälsa eller ohälsa till [email protected].

Just nu får du ett lyxigt kit från Estelle & Thild när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram för inspiration, skratt, nyheter och tävlingar!