in

”Hur ändrar jag mina rutiner?” – våra experter ger svar

ndra rutiner

Våra mentala coacher Emma och Siri från Pillerpodden svarar på frågan om hur man egentligen ska göra för att förändra sina rutiner. Mer

FRÅGA: Hej! Jag har en fundering som jag gått och tänkt på ganska länge. Hur kommer man ur sina gamla rutiner, för att starta nya? Jag tycker att det är läskigt att tänka mig att göra andra saker än vad jag är van vid, men jag inser att jag behöver förändra mitt liv. /Diana, 19

PILLERPODDEN SVARAR: Hej Diana! Du är långt ifrån ensam att fundera på sådana här saker, speciellt nu när ett nytt år är på ingång och man kanske är sugen på att testa någonting nytt. Vi förstår att det känns läskigt att ta klivet ut i det nya och det är inte konstigt. Vi människor är flockdjur, vill vara tillsammans och passa in, men du måste samtidigt följa din egen röst och göra det som du vill. Det tar mellan tre och tio veckor att bryta en vana, och hur lång tid det tar för just dig är individuellt.

Vissa vanor kommer du se förändras fortare än vad du tror, och vissa kommer att stanna längre. Det viktigaste när det kommer till att bryta en vana är att inte sätta upp för höga mål. Låt det ta tid, och bli inte arg på dig själv om du inte klarar det direkt. En annan viktig sak är att försöka leva så ”normalt” som möjligt, men försöka byta ut saker i ditt liv så att de gamla vanorna inte ens får plats. Genom att försöka utesluta de gamla vanorna en tid är det lättare att senare sätta in nya vanor i ditt beteende. Om det till exempel handlar om att bryta upp med sin partner är det bra att skapa sig ett liv där ens partner inte platsar, och om det handlar om att sluta träna så mycket så är det bra att prioritera dagarna så att man helt enkelt inte hinner träna.

I början kommer det säkert att kännas konstigt och nytt, men det är ju meningen att det ska bli ditt nya liv! Våga också stanna upp efter en tid för att utvärdera hur det har gått, och ändra igen om du inte är där du vill vara. Till slut kommer du att komma på dig själv med att det har fungerat. Vi lovar! Lycka till! Kram!