in

Hon låter främlingar klippa hennes hår – för ett viktigt budskaps skull

Jae låter främlingar klippa hennes hår

Mitt på Times Square i New York sitter Jae West med ögonbindel på och en sax och rakapparat redo i händerna. Bredvid henne står en skylt som uppmanar främlingar att klippa hennes hår för att stödja budskapet om att skönhet kommer inifrån – inte utifrån. Mer

Jae West är med i The Liberators, en rörelse som genom fredliga aktioner vill få folk att se bortom olikheter där kärleken och medmänskligheten finns.

I videon sätter hon sig, iförd ögonbindel, på en stol mitt på Times Square bredvid en skylt där det står ”Skönhet beror inte på vårt yttre, klipp eller raka en del av mitt hår för att stödja budskapet”. Till en början samlas New York-bor nyfiket runt henne, men ingen vågar röra hennes hår. En ung kvinna vågar till sist klippa av en slinga och sedan dröjer det inte länge förrän Jaes hår är helt avrakat.

Reaktionerna från människor är känslosamma, de kallar henne inspirerande och en ung kvinna tackar Jae för att hon visar henne något ingen annan tidigare visat. En annan person säger att det enda som är vackrare än budskapet hon förmedlar är Jae själv.

Jae beskriver själv att all nervositet rann av henne när hon tog på sig ögonbindeln. Hon säger att hon litade på att New York-borna skulle förstå hennes budskap och inte utnyttja situationen. Anledningen till att hon valde just att klippa sitt hår var för att hon under en lång tid förknippat sin skönhet och femininitet med sitt långa hår.

Denna video lämnar ingen oberörd – se själv här nedanför.