in

H&M har bara plus size i drygt en tredjedel av sina svenska butiker – ”Det är otroligt korkat och tråkigt”

H&M slopar plus size i två tredjedelar av sina butiker

Efter att H&M i smyg tog bort sina plus size-avdelningar från butiker i New York bestämde sig Veckorevyn.com för att kolla hur det ser ut i de svenska H&M butikerna. Är H&M Sverige bättre med plus size-utbud? Mer

Som Veckorevyn.com tidigare rapporterat så skapade H&M rubriker efter att de i smyg tagit bort sitt plus size-utbud i många av sina New York-butiker på grund av, enligt dem själva, platsbrist. Revelist var först med att besöka H&Ms butiker runt om i New York för att konstatera att inte en enda butik i Manhattan, Queens eller Brooklyn hade kvar plus size-kläder i sina butiker. Anledningen? Jo – H&M, som under senaste tid utökat sina skönhets-, inrednings- och sportavdelningar, anser att plus size-kläderna inte längre får plats, trots att flertal av butikerna som undersöktes var bland de större i New York. Istället hänvisas butikernas kunder till online-shopen.

 

H&M slopar plus size i två tredjedelar av sina butiker
Ashley Graham för H&M AW 16

– H&M:s produktutbud har vuxit de senaste åren, med sportkollektion, skönhetsartiklar och inredningsavdelningen H&M Home. Det innebär att alla butiker inte har plats för alla koncept, säger en talesperson för H&M till Revelist.

Hur ser det ut i Sverige?

Veckorevyn.coms läsare var snabba med att uppmärksamma oss på att flertal H&M-butiker runtom i Sverige också i smyg slopat sina plus size-avdelningar.

Veckorevyn.com sökte H&M för intervju, men H&M avböjde. På frågan om H&M kan bekräfta att de dragit ner på plus size-utbudet skriver Joanna Morell, presskontakt för H&M Sverige, följande i ett mejl:

– Vi utvärderar löpande konceptmixen i våra butiker och gör vårt bästa för att möta våra kunders efterfrågan. H&M:s produktsortiment har växt de senaste åren och det har resulterat i att alla butiker inte har utrymme för samtliga modekoncept. I de fall butiksytan inte rymt alla koncept så har vi varit tvungna att ta ett beslut om konceptmix baserat på efterfrågan i den aktuella butiken. I andra fall där vi har fått tillgång till en större butiksyta eller där vi har öppnat en helt ny butik så har vi adderat koncept som tidigare saknats, vilket exempelvis kan gälla H&M + sortimentet. H&M + sortimentet erbjuds idag i ett femtiotal butiker runt om i Sverige.

H&M är Sveriges fjärde största företag och har 145 H&M-butiker runtom i vårt avlånga land. De förväntas öppna runt 400 butiker världen över under kommande år – frågan är hur plus size-utbudet kommer att se ut i dessa butiker?

[adSpace placement=”manual”]
Kroppsaktivisten Cassandra Klatzkow, 29, är en av alla de som kritiserat H&M för deras bristande plus size-utbut.

 

Plus size H&M cassandra

Jag reagerade på H&Ms kampanj som på flera sätt utmanar normer bland annat när de använder Paloma Elsesser som har större kroppsform som modell. Jag blev så sjukt glad först men sen slog det mig att det inte fanns några kläder som hon, jag eller andra tjocka kan ha på oss. Jag tycker att det är märkligt att i samma veva som man håller på att plocka bort plus size-kollektioner från butiker så gör H&M en väldigt hypead reklam där de ger sken om någonting helt annat, säger Cassandra till Veckorevyn.com.

Hon tror att problematiken inte ligger i platsbrist, utan att det är en försäljningsfråga.

Det pratas om att plus size säljer dåligt och det är ju förstås ett argument, men min tanke är att det är för att pluskollektionerna är skittråkiga och fula. Det handlar inte om att stora personer inte vill köpa kläder. Jag, precis som en smal person, vill också ha snygga kläder på mig! Om det bara finns ett litet hörn för plus size dit man ska förpassas som tjockis, med fyra fula tunikor och ett par tråkiga byxor är det såklart inte jättelockande att gå dit. Det är märkligt att man hänvisar till online när tjocka personer behöver testa kläder ännu mer än vad smala personer behöver göra. Jag tycker att fler kedjor borde slopa plus size över huvud taget och inkludera stora storlekar i alla sina kollektioner.

 

Lyssna på vårt snack med Cassandra!

Cassandra Klatzkow: ”Jag vill ta tillbaka ordet ‘tjock’