in

H&M-butiker i New York tog i hemlighet bort sina plus size-kläder – och anledningen är sjuk

hm dragare

H&M-butiker, som tidigare erbjudit sina besökare ”plus size”-kläder, har nu slutat att sälja dem. Anledningen? De får inte plats… Mer

Nu när H&M-butikerna i New York utökat sitt utbud med inredning, skönhet och sportkläder säger de att de inte längre har plats för sina ”plus size”-kläder.

Reportrar från amerikanska sajten Revelist gick till flera av NYC-butikerna, som brukar ha ”plus size”-kollektioner, och fick berättat för sig att de slutade säljas för några månader sedan och att ingen butik på Manhattan, i Queens eller Brooklyn har kvar dem.

H&M:s svar: ”Vi har inte plats”

När Revelist ställde H&M mot väggen och tog frågan vidare – och också poängterade att det är konstigt att New York, som är världens modehuvudstad, agerar såhär – så fick de följande svar tillbaka:

”H&M:s produktutbud har vuxit de senaste åren, med sportkollektion, skönhetsartiklar och inredningsavdelningen H&M Home. Det innebär att alla butiker inte har plats för alla koncept. Utbudet och mixen i varje butik är beroende av efterfrågan och saknar man något i butik hänvisar vi till vår online-butik på hm.com, där alla kollektioner finns och utbudet är större.”

hm
Ashley Graham för H&M.

Det mest ironiska i det hela är att H&M fått lovord världen över för att de frontat sin höstkampanj 2016 med Ashley Graham och att de för första gången inte utannonserat att hon är ”plus size”, utan bara låtit henne vara ansiktet utåt utan vidare kommentarer. Spännande då att kläderna hon har på sig bara går att finna online…

Frågan är hur många fler butiker som nu kommer att följa efter, världen över? För medelkvinnan i USA, som bär storlek 16–18 och därmed räknas som ”plus size”, har utbudet av butiker minskat drastiskt på senare tid.

Sverige, vi hoppas verkligen vi kan bättre än såhär.
**UPPDATERAT**: Efter att vi publicerat artikeln har flera kommenterat (på VeckoRevyns Facebook) att många svenska butiker ger samma ursäkt. Fortsätt gärna fylla på med butiker där ni stött på samma problem.