in

Hela världen pratar om svenska Arvida Byström – men vad har egentligen hänt?

arvida bystrom adidas

De senaste dagarna har Arvida Byströms namn synts över hela världen. Men varför då? Vi förklarar! Mer

Arvida Byström, 26, är modell och fotograf. På sin Instagram lägger hon ofta upp bilder där hon visar upp sin kropp på ett ocensurerat sätt. Celluliter, finnar och kroppshår får ta plats. Saker som är helt naturliga och som cirka alla människor har. Många hyllar hennes arbete, men hon har också en del kritiker.

De senaste veckorna har det varit mycket snack om Arvida efter att hon medverkade i en kampanj för Adidas nya skor. Efter det har hon fått utstå mycket hat, elaka kommentarer och även våldtäktshot. Varför? Arvida hade orakade ben.

Efter hatet mot bilden och Arvida gjorde hon ett uttalande på Instagram.

”Jag som har en sådan frisk, vit, cis kropp med det enda ovanliga draget att jag har lite hår på benen. Jag har bokstavligen talat fått våldtäktshot i min privata inkorg. Jag kan inte ens börja förstå hur det är att inte ha alla dessa privilegier och försöka finnas i den här världen. Sänder kärlek och kom ihåg att alla inte har samma upplevelser att vara en person”.

Även Adidas har uttalat sig och säger att det är en ”ära att arbeta med kreatörer som Arvida för deras kreativitet och unika idéer”. Sportföretaget ville också ge sina kollaboratörer ”en plattform för positivitet, diskussion och förändring”, skriver BBC UK.

Efter allt hat har dock kärleken öst in.

”Du är en inspiration! Jag vet inte varför människor tror att alla är likadana. Vi föds med hår. Det är naturligt”, skriver Instagram-användaren izalp09.

Användaren maggielin_tw skriver: ”Detta får mig att må så bra. På riktigt. Jag har aldrig gillat mitt kroppshår. Detta är inspirerande, men jag tror inte jag är modig nog att sluta raka mina ben än… Jag hoppas att mer sådant här poppar upp snart!”

Vi hoppas också att fler bilder som Arvidas börjar synas i reklamer och kampanjer världen över. Då kanske människor någon gång förstår att man får se ut precis som man vill.

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR