in

”Hej man, har du gått hem med nycklarna i handen? Nej. Så lyssna på oss”

linnpuffbeta

24-åriga Linn Svansbo har som många andra reagerat efter veckans händelser i Köln. Hon vill att män ska förstå hur det är att vara kvinna idag och skrev därför ett inlägg på Facebook om det som många av oss kvinnor tänker på och känner dagligen – och har gjort sedan vi var små. Nu sprids hennes tänkvärda text.

– Det är mycket igenkänning för många, säger Linn till Veckorevyn. Mer

För Veckorevyn berättar Linn Svansbo att texten föddes efter att hon läst om händelserna i Köln och efter att hon läst svensk medias rapportering om hur kvinnor i Sverige dagligen utsetts för sexuella övergrepp.

– Nyhetsrapporteringen utgår från att det här är någonting nytt och så är det ju inte för brudar, och jag har liksom argumenterat i diverse trådar med att snubbar som sagt ”Inte alla män” och som tar sig rätten till att tycka till i frågan. Men jag tycker inte att det är något snack om att det ligger en könsstruktur bakom det och då tänkte jag att om vi vänder på steken så det blir tydligt för alla.

12108976_1018054108244706_3591039870787243920_n

[adSpace placement=”auto”]

Linn var arg och började skriva på en text på tunnelbanan på väg in till jobbet i morse, väl på plats på sin arbetsplats valde hon att publicera den som en status på Facebook och det dröjde inte länge förrän delningarna satte igång och texten fångades upp på sociala medier.

– Reaktionerna har varit bra, ovanligt bra. Jaghar skrivit liknande grejer tidigare men då har det varit mer hat. Nu har det varit jättemycket delningar och pepp. Och det verkar också som att poletten trillat ner för de som inte är mina vanliga politiskt medvetna feministiskt engagerade debattkompisar, att andra verkar ha hajat, säger Linn och fortsätter:

– Det är mycket igenkännande för många.

”Minns du alla gånger du bett dina killkompisar ringa dig när ni skiljts åt efter en utekväll, så att ni kunnat ha varandra i telefonluren när ni gått hem? Och de gånger du inte gått med på det utan tvingat dem att sova hemma hos dig istället, eftersom ni båda varit för rädda för att gå hem?”, är en av många viktiga saker Linn lyfter i sitt inlägg på Facebook.

– Om man inte pratar om alla de vardagliga sakerna som händer jämt och som vi blivit vana vid och som blivit en kontext, då kommer man aldrig se kontexten heller. Man måste någonstans börja rada upp exemplena.

Läs Linns inlägg i sin helhet här under.

Skärmavbild 2016-01-13 kl. 15.22.46

Vill du se mer sådant här? Följ Veckorevyn på Facebook, så missar du inget!