in

Häxan Ebba: ”Jag tror att häxkraften är den ultimata kvinnliga kraften som finns dold inom oss alla”

ebba wicca

Finns häxor i verkligheten? Ja! Vi har pratat med en wicca-häxa som delar med sig av sina 8 bästa magiska verktyg, till exempel hur du drar till dig kärlek och gör en turolja. Mer

Hemma hos Ebba Bjelkholm, 33, finns ingen stor kittel, sopkvast eller illaluktande rävtass. Sekelskifteslägenheten i Vasastan påminner mer om ett inredningsreportage. Det enda som skulle kunna tas för magi är stenarna i krukorna och tarot-korten på vardagsrumsbordet. Ebba arbetar som pr-konsult inom mode, kultur och teknik, och ser sig som häxa. Men hon presenterar sig aldrig som det.

– Det ligger fortfarande en konstig klang i ordet. Jag säger hellre att jag håller på med wicca.

Ebba_wicca

Vad är wicca?
– En naturreligion där man strävar efter att leva i samklang med naturen. Många som tror på wicca är häxor, eller druider, och använder sig av magi för att påverka de energier som finns runt oss.

Tror man på en gud?
– Inte som i kristendomen där det bara finns en gud, utan snarare att det finns både kvinnliga och manliga gudinnor som balanserar varandra. Vissa, som jag, tillber bara den kvinnliga kraften och kvinnliga gudinnor.

Ända sen Ebba var barn har hon känt en dragning till naturen och det övernaturliga. Men det var i mellanstadiet, på skolbiblioteket, hon för första gången hittade en bok om häxkonst.

– Jag blev helt förtrollad. Men jag var lite för ung. Till vissa av formlerna skulle man använda mensblod och jag hade ju inte ens fått min mens.

[adSpace]

Det skulle dröja till tidiga tonåren och ett reportage om wicca i VeckoRevyn innan Ebba tog magin vidare och började laborera med formler och tarotkort. Sen dess har engagemanget gått upp och ner. För tre år sen separerade hon från sin man, och sen dess har magin tagit en större plats i hennes liv igen.

– När man börjar utforska magi och sin egen spiritualitet får man ett väldigt rikt inre liv. Jag har blivit tryggare i mig själv, mindre ensam och mindre orolig tack vare magin.

Vad innebär det att vara häxa?
– För mig är det att jag behärskar magi och har kontakt med universum, mitt inre och naturen.

Vilka skyldigheter har man?
– Wicca har ett budord som lyder ”gör vad du vill, så länge du inte skadar något eller någon annan”. Inom magin finns det en skyldighet att ge tillbaka och att visa tacksamhet. Om du till exempel ber om pengar ingår det i dealen med andevärlden att du ska göra gott för en del av pengarna och skänka dem till välgörenhet.

Varje dag brukar Ebba meditera och ”jorda sig”. Då står man upp och visualiserar hur det går ut rötter från fötterna ner till moder jord där man ansluter till hennes energi. En gång om dagen brukar hon även tända ett ljus för att hedra planeten som styr just den dagen. Hon förklarar att måndag styrs av månen, då tänder hon ett silvrigt ljus. Tisdag styrs av mars, då är ljuset rött. Hon drar även ett tarotkort varje morgon för att känna av sina energier och få vägledning.

Wicca_magi_Ebba

Fungerar magin?
– Ja, verkligen! Tarotkorten stämmer ofta och vissa av formlerna jag har gjort har fungerat skrämmande bra, faktiskt. En gång behövde jag 30 000 kronor och gjorde en akutformel. Några dagar senare fick jag pengarna, det visade sig att exakt den summan var över efter uppdelningen med min exman.

Har du fått kontakt med andar?
– Jag har sett spöken, men jag pratar inte med dem. Jag har däremot fått kontakt med andar och vissa gudinnor när jag själv har sökt dem. Under meditation kom jag i kontakt med Isis, gudinnan av magi, och fick fem formler för hur jag kunde få lycka och öka min mediala förmåga.

Har du blivit rädd?
– Innan jag började med magi var jag mörkrädd, men nu när jag har blivit öppen för att det finns en andevärld är jag inte det längre.

Kan alla bli häxor?
– Ja, särskilt kvinnor. Jag tror att häxkraften är den ultimata kvinnliga kraften som finns dold inom oss alla. Det finns en inre värld som går att öppna, men många tar sig tyvärr inte tid.

Hur går man tillväga för att bli mer häxig?
– Börja med meditation, antingen vägledd eller på egen hand. Du kan även skriva ner dina drömmar direkt när du vaknar för att få kontakt med ditt inre. Steg två är att prova en enklare ljusformel eller en nymåneritual, som att i slutet av månaden tända ett ljus, skriva ner på en lapp vad du vill få ut av den här månaden och gräva ner pappret ihop med en kristall. Jag tror det är meningen att vi ska vara magiska varelser.

Magi_wicca

8 magiska verktyg – Här är Ebbas tips för att bli en mer magisk varelse

1. Meditera mera

Genom meditation kan du få kontakt med ditt inre och bli mer spirituell. Meditera antingen på egen hand eller med guidad hjälp.

Testa själv: Jorda dig!
Stå upp, gärna barfota, blunda och visualisera hur det växer rötter från dina fötter ner till jordens kärna som knyter ihop dig med moder jord och ger kraft.

2. Lägg tarotkort

En tarotlek består av 78 kort och delas oftast in i stora och lilla arkanan. Ordet arkan betyder hemlighet. Den stora arkanan är 22 kort som beskriver större händelser i livet och psykologisk utveckling medan den lilla beskriver mindre händelser och personlighetsdrag.

Testa själv:
Lägg ett kort om dagen

På morgonen kan du blanda kortleken och tänka på den kommande dagen. Dra ett kort och känn efter vad bilden säger till just dig.

Trekortsläggning: dåtid, nutid, framtid.
Rikta in dig på en fråga, ett ämne eller en övergripande livsfråga. Blanda korten och fokusera tankarna. Ta ut tre kort och lägg dem i rad med baksidan uppåt.
Vänd ett kort i taget och tolka såhär: Det första kortet står för det förgångna, vad som har skett/vad du har gjort. Det andra kortet står för nuet och de konsekvenser det första kortet lett till. Det tredje kortet står för framtiden och vad du har att vänta, ett resultat av de två tidigare korten.

Ebba_tarot

3. Följ månen

Månen är häxornas sol och många, inklusive Ebba, lever efter månen och har en månkalender. Under en månad går månen från nymåne (då den nästan inte syns alls) till halvmåne, fullmåne, och sen tillbaka till halvmåne och slutligen nymåne.
Vid nymåne ska du starta nya projekt. Vid fullmåne är magin som starkast och då är det bäst att göra formler. När månen går neråt kan du avsluta grejer, som exempelvis att röka.

Testa själv: Nymåneritual
Vid nymåne kan du tända ett ljus, skriva ner vad du vill ska hända den kommande månaden och sedan gräva ner pappret i en kruka eller utomhus tillsammans med en kristall.

4. Använd kristaller och stenar

Använd kristaller och stenar för 
att fokusera energi. När du mediterar kan du lägga en sten på tredje ögat (i pannan mellan ögonen) eller på andra chakrapunkter för att få bättre energi. Lägg dem i växter eller i ditt hus för bättre energier.

Bergskristall – Baskristall som är bra för allt. Ha den i ditt hem för att höja vibrationer.
Rosenkvarts – Om du är ledsen eller har kärleksproblem kan du lägga rosenkvarts på nattygsbordet. Den hjälper dig att läka dig själv.
Svarta stenar – Fångar upp dåliga energier. Om stämningen är dålig på jobbet kan du lägga en svart sten där, exempelvis onyx, som suger åt sig de dåliga energierna.
Ametist – Bra som reseamulett. Packa ner i resväskan för skydd.
Celestit – Ger positiv energi till hemmet. Inred med den.

[adSpace]

 

5. Rensa luften med smudge stick

Torkad salvia i form av en ”pinne” renar energin. Tänd på toppen, och för smudgesticken fram och tillbaka i rummet. Röken rensar bort dålig energi.

6. Gör en turolja

Du behöver: 12 droppar eterisk kanelolja, 12 droppar vaniljolja, 
1 dl solrosolja, en flaska (gärna röd, alternativt ett rött band).

Gör såhär: På en tisdag när månen är växande, blanda kaneloljan och vaniljoljan i solrosolja. Rör medsols tolv varv och visualisera att oljan glittrar av guld. Häll upp i en fin flaska, gärna röd. Har du ingen röd flaska kan du knyta ett rött band runt den. Förvara oljan hemma och badda lite på dina skor, smörj in ett ljus eller använd i oljebrännare när du behöver extra tur. Obs! Använd aldrig kanelolja på huden, eftersom den kan ge utslag.

wicca_turolja

7. Dra till dig kärlek

Du behöver: 3 droppar eterisk rosmarinolja (kärlek), en nytorkad ingefära (passion), blomblad från en rosa ros (romans) och en liten flaska olivolja.

Gör såhär: Blanda alla ingredienser i en glasflaska och låt stå i ett fönster där den kan exponeras för månljus under sex nätter. Använd oljan till att smörja in fem stearinljus. Tänd dem och låt brinna under en kväll. Känn kärleksenergin och var uppmärksam på vad som händer dagarna efteråt.

8. Få det du vill med en ljusritual

Du behöver: Ett färgat ljus, gärna ett speciellt spell candle som är mindre än ett vanligt ljus (grönt står för pengar, rött för kärlek och blått för healing), lite eterisk olja (kanel står för pengar, ros för kärlek och lavendel för lugn).

Gör såhär: Välj ett ljus i en färg som korresponderar med det du vill ha. Medan du smörjer in ljuset med olja visualiserar du vad du vill ha och fokusera dina tankar på det. Sen tänder du ljuset och låter det brinna ut.
 
 
Bilder: Ebba Bjelkholm