in

Här hyllar J.K Rowling svenska Tess som protesterade mot rasism

skarmavbild 2016 05 04 kl 19 26 30

Den 1 maj stegade aktivisten Tess Asplund fram till ett nazistdemonstrationståg, såg dem rätt i ögonen och höjde knytnäven. Gesten har uppmärksammats i media världen över. Och nu hakar även Harry Potter-författaren J.K. Rowling på i hyllningståget. Mer

Att det sker demonstrationer av olika slag runtom i Sverige den 1 maj är ingenting nytt och detta år var inget undantag, även om en av händelserna från den dagen verkligen sticker ut ur mängden…

Drygt 300 nazister tågade genom Borlänge under Nordiska motståndsrörelsens flagg i söndags, den 1 maj. Ett stort antal motdemonstranter var också på plats, men de höll sig på avstånd och protesterade när Tess Asplund – plötsligt och helt ensam – bestämde sig för att kliva fram framför tåget. Sedan knöt hon handen, höjde sin knutna näve i luften, och såg Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg i ögonen.

– Jag bara kände att här ska inte ni vara. Sedan var det en av dem som stirrade på mig och jag stirrade tillbaka. Han sa ingenting och jag sa ingenting heller. Sedan kom polisen ganska snabbt och tog bort mig, säger Tess Asplund i en intervju med P4 Dalarna.

[adSpace]

Hyllas världen över

Den uppmärksammade bilden på Tess, med den höjda knytnäven rakt framför nazistdemonstrationen, har uppmärksammats av internationell media som Daily MailThe Guardian och Buzzfeed  – och nu har Harry Potter-författern J.K. Rowling twittrat om händelsen inför hennes 7,4 miljoner följare:

J.K Rowlings tweet har i skrivande stund delats nästan 4 000 gånger och har över 7 000 likes.

Såhär säger Tess, till Expo.se, om sin uppmärksammade gest:

– Det var min hyllning till Nelson Mandela. Det här är min kamp och om de skrämmer mig till tystnad så har de vunnit.

Och Expos fotograf David Lagerlöf har också twittrat om uppståndelsen:

 

Vi på VeckoRevyn stämmer mer än gärna in i hyllningarna, världen behöver fler som du, Tess! Och tack David, för att du fångade ögonblicket!