in ,

Har du svårt att sova? Den här nya telefonuppdateringen vill hjälpa dig, men funkar den?

tjej mobil

Kan du inte sova? Vi lät en sömnforskare ta en titt på Iphones nya sömnfunktion Night Shift och ge sina bästa sömntips till hur du kan sova gott! Mer

Vi är många som tar med oss telefonen i sängen om kvällarna. Men sömnforskning visar att det blåa ljuset från telefoner, plattor och paddor lurar hjärnan att tro att det fortfarande är dag. Skärmljuset påverkar sömnhormonet melatonin, vilket gör att vi inte känner såhär:

Ariel

… utan snarare såhär:
ariel1

Antagligen är det därför som Iphone, i sin senaste uppdatering, har inkluderat en funktion som heter Night Shift. Den ska hjälpa dig att somna bättre genom att skärmen kan växla färg från det blåa ljuset till ett varmare, gulare ljus. Om du har en Iphone 5 S, eller en ännu nyare version, gör du såhär för att få Night Shift:

Steg 1: Installera den nya programuppdateringen

night

Steg 2: Gå till Inställningar > Visning och ljusstyrka

night2

Steg 3: Klicka in på Night Shift

night3
[adSpace]

Steg 4: Testa!

Åt höger blir ljuset varmare och åt vänster blir det gulare.
night5

Steg 5: Här kan du ställa in mellan vilka timmar du vill ha det mjukare, gulare ljuset.

night4

Men då undrar vi ju självklart – hur bra är den här nya uppdateringen?

Vi ringde upp sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala Universitet för att få ett expertutlåtande.

Först och främst, varför är det blåa ljuset dåligt för vår sömn?

– Det blåa ljuset signalerar till hjärnan och kroppen att nu är det dags att vara aktiv. Då trycks sömnhormonet melatonin ned vilket gör att vi inte känner oss trötta och kan ha svårare att somna.

Vad tror du om den nya uppdateringen Night Shift? Blir det lättare att somna om ljuset är gult istället för blått?
– Jag tror att den är bra. Det kan bli lättare att somna med ett gulare ljus istället för ett blått. Men blåljuset är förmodligen inte huvudorsaken till varför mobilanvändning har kopplats till sömnbesvär. Den stora problematiken med smartphones är att de gör oss aktiva. Om vi kollar sociala medier eller jobbmailen innan vi ska gå och lägga oss blir vi uppstressade. Sovrummet och sängen ska vara en plats där du kan slappna av och det kan du inte när du interagerar via telefonen. Om du däremot brukar läsa böcker på telefonen innan du ska sova kan det vara bättre med gult ljus än med blått. Men generellt är det bättre att ställa in flygplansläge än att ställa in ett annat slags ljus.
[adSpace]
Sååå… det är med andra ord inte fritt fram att scrolla i sängen trots att man har ett gult ljus?
– Nej, om du vill somna snabbt och sova gott ska du undvika att kolla Youtube-klipp, lägga upp bilder eller läsa kommentarer precis innan du ska sova. Det kanske låter tråkigt, men så är det. Och sömn är faktiskt viktigare än många tror. Sömnbrist kan kopplas till en rad sjukdomar, som till exempel typ 2 diabetes.

Sömnforskarens 5 bästa tips till bättre sömn:

1. Undvik telefoner, plattor, datorer och andra blåljuskällor där du kan vara social två-tre timmar innan du ska sova.
sleep
2. Låt sovrummet och sängen vara ett ställe där du kan koppla av. Dämpa gärna ljuset i sovrummet några timmar innan du ska sova. Och om du har möjlighet; testa att ställa in temperaturen i sovrummet till 17-19 grader, det är den bästa sovtemperaturen.

3. Var utomhus på dagen. Att vara i dagsljus kan till och med motverka användningen av blåljus senare på kvällen. Studier visar att de som har varit utomhus under dagen inte påverkas lika mycket av att använda blåljus-apparater på kvällen.

4. Undvik koffein och alkohol på kvällen. Det tar sex timmar för koffein att gå ur kroppen och alkohol kan förvisso göra att du slocknar lättare, men din sömnkvalitet blir mycket sämre.

5. Motionera och rör på dig. Du ska helst inte träna ett superhårt pass precis innan du ska sova, men motion på kvällen och dagen gör att vi har lättare att somna.