in

Här chockar deltagarna i skönhetstävlingen publiken med sitt statement

istock 93499250 scaled

I tävlingen för Miss Peru 2017 bestämde man sig för att fokusera lite mindre på utseendet, och lite mer på en viktig fråga. Mer

I skönhetstävlingen Miss Peru är det tradition att de tävlande står inför domarna och publiken och berättar deras mått för byst, midja och höfter. Och ja, skönhetstävlingar handlar om att man ska döma kvinnor för deras utseende, men det känns väldigt utdaterat att döma efter mått. Något som även organisatörer och de tävlande vekar hålla med om.

Istället för att dela med sig av deras mått under Miss Peru-tävlingen i år fick de tävlande göra ett riktigt statement om hur kvinnor behandlas, genom att lista statistik om våld mot kvinnor i Peru.

”Mitt namn är Camila Canicoba och mina mått är: 2 202 fall av kvinnomord som rapporterats de nio senaste åren i mitt land.”

camila

”Mitt namn är Juana Acevedo och mina mått är: mer än 70 procent av kvinnorna i vårt land är offer för trakasserier på gatan.”

juana

”Mitt namn är Luciana Fernández och mina mått är: 13 000 flickor är offer för sexuella övergrepp i vårt land.”

luciana

”Mitt namn är Melina Machuca och mina mått är: fler än 80 procent av kvinnorna i min stad är offer för våld.”

melina

”Almendra Marroquín här. Mina mått är: mer än 25 procent av flickor och kvinnor misshandlas i sina skolor.”

almendra

”Mitt namn är Bélgica Guerra och mina mått är: 65 procent av kvinnor på universitet misshandlas av deras partner.”

belgica

”Mitt namn är Romina Lozano och mina mått är: 3 114 kvinnor var offer för trafficking år 2014.”

romina

Och det var inte bara de tävlande som ville belysa problemet med våld mot kvinnor, det var även temat för hela kvällen.

I bakgrunden visades klipp från tidningar på fall där kvinnor mördats, blivit utsatta för misshandel eller sexuella övergrepp. De tävlande fick också svara på frågan om vilka lagar de skulle ändra för att kämpa mot kvinnomord, eller mord på kvinnor på grund av deras kön.

Jessica Newton, organiserade skönhetstävlingen och är även en före detta skönhetsdrottning själv. Hon säger till Buzzfeed att valet att dedikera årets Miss Peru till könsbaserat våld gjordes för att stärka kvinnor, och det var ett enkelt val för alla involverade.

– Alla som inte kritiserar eller fördömer och alla som inte gör något för att stoppa våld mot kvinnor är en medbrottsling, säger Newton.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:


Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

gigi hadid pren smink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss