in

Här är OS viktigaste intervju – hyllas över hela världen

Fu Yuanhui mens simmare

Att OS dominerats av grymma kvinnor vet vi redan, men de är inte bara sjukt duktiga på att idrotta – de hjälper även till att bryta tabun. En som gjort den viktigaste insatsen för att bryta ett tabu som många kvinnor i världen drabbas av, nämligen mens-tabut, är den kinesiska simmaren Fu Yuanhi. Mer

När Fu Yuanhui kom i mål efter att ha simmat stafett tillsammans med sina lagkamrater och med liten marginal missat medaljen, hittade en tv-reporter från en kinesisk tv-kanal henne dubbelvikt bakom ett bord. När reportern frågade om hon hade ont i magen svarade Fu Yuanhui:

– Jag simmade inte bra i dag, jag svek mina lagkamrater. Jag har ont eftersom min mens kom i går kväll. Jag känner mig lite svag och utmattad. Men det är ingen ursäkt, jag gjorde inte bra ifrån mig.

Tabu kring tamponger i Kina

För många tittare i Kina blev det en chock. Det är nämligen väldigt sällan man pratar öppet om mens och det finns också ett stort tabu kring användning av tamponger.

CNN:s Peking-korrespondent Serena Dong berättade i en intervju med just CNN att hon först när hon kom till USA 2010 för att plugga fick lära sig vad en tampong var, eftersom de knappt går att köpa i Kina.

– När jag pratade om tamponger med vänner som inte varit utomlands än sa de: ”Jaha, är det såna som amerikanska tjejer använder under mensen? Gör det ont?”, sa Dong i intervjun.

BBC rapporterar att simmaren Fu Yuanhui till och med har blivit anklagad för att ljuga eftersom det finns en uppfattning om att det inte går att bada när man har mens.

Hyllas i sociala medier

I sociala medier blev Fu Yuanhui uttalande snabbt viralt och många påpekade hur viktigt det hon sagt är.

[adSpace placement=”auto”]

Skärmavbild 2016-08-17 kl. 10.27.28 fm

Skärmavbild 2016-08-17 kl. 10.28.38 fm

Skärmavbild 2016-08-17 kl. 10.29.08 fm

Skärmavbild 2016-08-17 kl. 10.25.10 fm

Fått uppmärksamhet tidigare

Det är inte första gången Fu Yuanhui har fått uppmärksamhet under OS i Rio. Hon har fångat mångas hjärtan genom sina grimaser, roliga intervjuer och ständigt glada humör.

HEJA tjejen!

tumblr obrwedgobW1szg213o9 500funny geeky china swimmer fu yuanhui rio olympics 8

Skärmavbild 2016-08-17 kl. 10.37.19 fm