in

Här är nya studentboendet – 1 rum och kök i en container

studentboende

Eget kök, badrum och rum med fransk balkong. Jag hade nog i alla fall gärna bytt min sunkiga studentkorridor mot det när jag pluggade. Det enda som skiljer de här nya lägenheterna mot andra i Stockholm, är att de är byggda inuti fraktcontainrar. 

Mer

De 65 studentlägenheterna står snart inflyttingsklara i Sundbyberg. Det är byggföretaget XLNT Living som byggt om de begagnade containrarna.

– Men Sundbybergs kommun har sagt att de vill ha 220. Och redan i dag har andra Stockholms-kommuner hört av sig så förmodligen kommer vi inom kort att vara i nya förhandlingar, säger Elman Azari, grundare av XLNT Living.

Men containrarna är inte något som är tänkt bara för Stockholm. Elman Azari tror inte att det skulle vara svårt att etablera containerbostäderna i andra studentstäder som Göteborg eller Uppsala. Det gäller bara att kommunerna visar intresse.

Säg att Uppsala kommun ringer i morgon och vill ha likadana studentbostäder. När skulle de kunna vara klara för inflytt?

– Från bygglov till färdigställande går det väldigt fort, mellan sex och åtta månader. Produktionstiden är beroende av vad det är för typ av tomt, infrastruktur runt omkring och givetvis om det finns vatten och avlopp i anslutning till tomten, så att inte kommunen måste skapa det. Så det är väldigt mycket kortare produktionstid än traditionellt bygge, säger Elman Azari.

Containerlägenheterna i Sundbyberg har planerad inflytt första september och förmedlas till studenter genom Bostadsförmedlingen i Stockholm. 

Kolla in klippet här ovanför för att se hur lägenheterna ser ut! 🙂

byline lisa