in

Här är nya preventivmedlet för män (yey!)

Preventivmedel, män, Vasalgel
Parsemus Foundation, weheartit.com

Lite då och då snackas det om att p-piller för män är på väg, men tyvärr verkar det gå väääldigt långsamt. Har vi tur kan den här gelén vara ett alternativ till dagens preventivmedel redan inom tre år. Mer

[adSpace]
Så här funkar det hela: Genom en spruta i pungen injiceras Vasalgel i sädesledarna (röret som spermierna simmar genom). Gelén är hormonfri och gör att spermierna blockeras eller filtreras bort. Därmed följer de inte längre med i killens utlösning. Effekten liknar den som blir av manlig sterilisering, vasektomi, men vid ett sådant ingrepp skärs sädesledarna av.

En injektion av Vasalgel ska kunna göra mannen steril i tio år, men om han ångrar sig och längtar efter kids är tanken att han ska kunna få en annan injektion som spolar bort gelén och därmed gör det fritt fram för spermierna igen.

Fler tester måste dock göras innan Vasalgel kan komma ut på marknaden. Enligt stiftelsen Parsemus Foundation, som arbetar för att främja forskningen kring långtidsverkande preventivmedel för män, kommer Vasalgel att testas på män under 2016 och 2017. Om allt går bra kan gelén sedan finnas tillgänglig 2018.

Vi håller tummarna! 🙂

(Och förresten! I maj blev det klart att minispiral subventioneras för tjejer upp till 25 år, i hela Sverige. Hormondosen i spiralen motsvarar ungefär ett minipiller i månaden och spiralen kan användas i tre år.)

Byline_Lisa